André Lhote, fransk maler, en av de fremste moderate kubister. Arbeidet som ung med treskjæring, senere som dekorasjonsskulptør, men viet seg fra 1906 til maleriet. Han var egentlig autodidakt, var først interessert i Paul Gauguin, senere i Paul Cézanne, og ble fra 1911 opptatt av kubismen.

Lhote lot aldri objektet forsvinne under den kubistiske transformasjon av motivet, noe hans by- og masseskildringer viser i årene frem til ca. 1920, for eksempel Rugby (1917). Utover i 1920-årene utviklet han en komposisjonsstil med store figurer, av statisk og nesten klassisk preg. Motivene er ofte av mytologisk art, basert på naturstudier, men lett geometrisert og monumentalisert; abstrakt ble hans maleri aldri.

Lhote hadde ikke minst stor betydning som skribent og lærer. I 1909–40 var han kritiker for Nouvelle Revue Française, han utgav også flere betydelige skrifter av kunst-teoretisk art: Traité du paysage, Traité de la figure og Écrits sur l'art. Som lærer begynte han allerede i 1911 ved Académie moderne, og 1922 begynte han eget akademi. En rekke norske malere var hans elever. Representert i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo med Nature morte (1918) og Sveitsisk fjellby.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.