Albert Béguin var en innflytelsesrik franskspråklig sveitsisk litteraturforsker og kritiker.

Béguin var professor i fransk litteratur ved universitetet i Basel fra 1937 til 1946. Senere virket han som uavhengig kulturarbeider i Frankrike, og han ledet det personalistiske tidsskriftet Esprit fra 1950 og til sin død.

Han var opprinnelig preget av surrealismen, men gikk over til katolisismen i 1940. Under andre verdenskrig tok han sterk avstand fra nazismen, og han forsvarte venstreorienterte prester når de ble kritisert av pavekirken.

Béguin arbeidet opprinnelig med tysk litteratur. Blant de første arbeidene hans kan nevnes doktoravhandlingen L'Âme romantique et le rêve (1937, «Den romantiske sjel og drømmen»), som er blitt et standardverk i europeisk litteraturforskning. Et annet viktig arbeid fra samme tid er studien Gérard de Nerval (1937) om en dikter fra romantikken som i mellomkrigstiden var lite kjent, men som nå blir sett på som en sentral skikkelse i fransk litteratur.

Essaysamlingen Poésie de la présence («Nærværets poesi») kom ut i 1957. Etter at han gikk over til katolisismen, skrev han også inntrengende studier over kristne tenkere og diktere som Georges Bernanos (1954) og Blaise Pascal (1957). En av de viktigste sidene ved ham er interessen for ikke-europeisk litteratur. Han var en av de første europeiske forskerne som fremhevet den fransk-kanadiske litteraturen, og han skrev også flere studier om indisk diktning.

Béguin er viktig fordi han var en av de første litteraturforskerne i sin tid som ikke la mest vekt på forfatterens liv, men på verkene og de grunntemaer som preget dem. Derfor regnes han som en av grunnleggerne av den tematiske litteraturforskningen som særlig var av betydning i siste del av forrige århundre. Han har hatt mye å si for litteraturvitenskapen i Sveits og i Frankrike, men har også vært til inspirasjon for flere norske litteraturforskere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.