Albert Béguin

Faktaboks

Albert Béguin
Uttale
begˈɛ
Født
17. juli 1901
Død
3. mai 1957

Artikkelstart

Albert Béguin var en innflytelsesrik franskspråklig sveitsisk litteraturforsker og kritiker.

Fra surrealist til katolikk

Béguin var professor i fransk litteratur ved universitetet i Basel fra 1937 til 1946. Senere virket han som uavhengig kulturarbeider i Frankrike, og han ledet det personalistiske tidsskriftet Esprit fra 1950 og til sin død.

Han var opprinnelig preget av surrealismen, men gikk over til katolisismen i 1940. Under andre verdenskrig tok han sterk avstand fra nazismen, og han forsvarte venstreorienterte prester når de ble kritisert av pavekirken.

En åpen og nysgjerrig kritiker

Béguin arbeidet opprinnelig med tysk litteratur. Blant de første arbeidene hans kan nevnes doktoravhandlingen L'Âme romantique et le rêve (1937, «Den romantiske sjel og drømmen»), som er blitt et standardverk i europeisk litteraturforskning. Et annet viktig arbeid fra samme tid er studien Gérard de Nerval (1937) om en dikter fra romantikken som i mellomkrigstiden var lite kjent, men som nå blir sett på som en sentral skikkelse i fransk litteratur.

Essaysamlingen Poésie de la présence («Nærværets poesi») kom ut i 1957. Etter at han gikk over til katolisismen, skrev han også inntrengende studier over kristne tenkere og diktere som Georges Bernanos (1954) og Blaise Pascal (1957). En av de viktigste sidene ved ham er interessen for ikke-europeisk litteratur. Han var en av de første europeiske forskerne som fremhevet den fransk-kanadiske litteraturen, og han skrev også flere studier om indisk diktning.

Tematisk litteraturforskning

Béguin er viktig fordi han var en av de første litteraturforskerne i sin tid som ikke la mest vekt på forfatterens liv, men på verkene og de grunntemaer som preget dem. Derfor regnes han som en av grunnleggerne av den tematiske litteraturforskningen som særlig var av betydning i siste del av forrige århundre. Han har hatt mye å si for litteraturvitenskapen i Sveits og i Frankrike, men har også vært til inspirasjon for flere norske litteraturforskere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg