Georges Bernanos

Georges Bernanos av Bibliografisches Institut Mannheim/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Georges Bernanos, fransk forfatter; en av de betydeligste representantene for moderne katolsk litteratur i Frankrike.

Hans sympatier var opprinnelig tradisjonalistiske og rojalistiske, og han sluttet seg derfor til L'Action Française (orléanistisk, kontrarevolusjonær bevegelse). Sine synsmåter gav han uttrykk for i La grande Peur des bien-pensants (1931). Under den spanske borgerkrigen inntok Bernanos først en positiv holdning til Franco-regimet, men i det polemiske mesterverket Les grands Cimetières sous la lune (1938) tok han klart avstand og innrømmet samtidig den katolske kirkes medansvar. I mange essays angrep han moderne demokrati og fremskrittstro.

Bernanos' første roman var Sous le Soleil de Satan (1926; filmatisert 1987), som straks høstet stor anerkjennelse. Hans intense stil og mystikertemperament viser seg allerede i denne romanen, som anslår et hovedmotiv i forfatterskapet: menneskets stilling mellom det onde, som er en virkelig eksisterende metafysisk kraft, og Guds nåde.

Bernanos' hovedverk Le Journal d'un curé de campagne (1936; mesterlig filmatisert 1950 i regi av Robert Bresson) ble belønnet med Goncourtprisen (norsk oversettelse Underet i de tomme hender, 1951). Hovedpersonen er en landsbyprest, tilsynelatende en ubetydelig mann, ikke særlig begavet, skrøpelig av helse, dømt til å dø ung. Han er omgitt av en uforbederlig menighet som fortæres av last og kjedsomhet. Men prestens indre reisning, hans evne til å «gjøre front» og til å ta inn over seg de andres angst og svik, gjør ham likevel til en verdig kjemper, og i ham kan større makter føre sin strid.

Av Bernanos' tidligste romaner må nevnes L'Imposture (1927), La Joie (1929) og Un Crime (1935). Kunstnerisk fremragende er den korte romanen Nouvelle Histoire de Mouchette (1937, norsk oversettelse Miserere, 1984), som tar opp et motiv fra debutromanen. Gjennomgangstemaer i romanene er den «verden uten nåde» som han anså som dømt til undergang, videre det ondes mystiske manifestasjoner i menneskelivet, den desperate kamp mot det onde, og den mulighet mennesket har, når det er svakt og fornedret, til kontakt med en oversanselig virkelighet.

Bernanos eier i sine betydeligste verker en inntrengende evne til psykisk dybdeboring som ikke alltid følger de vanlige mønstre, da det i siste instans alltid regnes med Guds nåde som en reelt virkende kraft. Romanen Monsieur Ouine (1946, norsk overs. 1982) er Bernanos' mest gåtefulle verk; ondskapens allestedsnærværelse virker også inn på fortellermåten, fortellingen spaltes opp og mister et helhetsskapende prinsipp. Dermed foregriper Bernanos teknikker bl.a. anvendt i «le nouveau roman». Skuespillet Dialogues des Carmélites (1949) og romanen Un mauvais Rêve (1951) ble utgitt posthumt.

  • Beguin, Albert: Bernanos par lui-même, 1954, Finn boken
  • Estève, Michel: Georges Bernanos : un triple itinéraire, 1981, Finn boken
  • Milner, Max: Georges Bernanos, 1967, Finn boken
  • Speaight, Robert: Georges Bernanos : a study of the man and the writer, 1973, isbn 0-00-261279-8, Finn boken
  • Aaraas, Hans: Georges Bernanos, 1959, 2 b., Finn boken
  • Aaraas, Hans: Littérature et sacerdoce: essai sur "Journal d'un curé de campagne", 1984, isbn 2-256-90829-1, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. august 2018 skrev jon petter wettre

I artikkelen om Georges Bernanos henvises til L'Action francaise uten nærmere forklaring, men denne organisasjonen har ingen artikkel i leksikonet som kan forklare noe.

Mvh JOn Wettre

16. august 2018 svarte Guro Djupvik

Hei Jon,
Takk for godt innspill!
Du har rett i at artikkelen mangler, vi setter den opp på bestillingslista.

Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.