Jura (kanton i Sveits)

Artikkelstart

Jura er den yngste kantonen i Sveits, utskilt fra kanton Bern, og opptatt som den 23. kanton i det sveitsiske edsforbund i 1979. Jura ligger helt nordvest i Sveits og har grense mot Frankrike; 837 kvadratkilometer med 73 584 innbyggere (2020). Hovedstaden er Delémont.

Faktaboks

Uttale
ʒyrˈa

Kanton Jura omfatter de nordvestlige delenene av tidligere kanton Bern, et område med overveiende fransktalende og katolsk befolkning. Næringslivet i kantonen preges av landbruk (særlig husdyrhold) og ur-, maskin- og metallindustri.

Historikk

Jura ble annektert av Frankrike i 1792, men ble på Wienerkongressen 1815 innlemmet i kanton Bern som kompensasjon for Berns tap av Vaud og Aargau.

Foreningen av Bern og Jura var vanskelig som følge av blant annet de språklige og religiøse forholdene. Den store fransktalende majoriteten i Jura er i hovedsak katolikker, i motsetning til den tysktalende befolkningen i resten av den tidligere kantonen. Ideen om en egen kanton oppstod først på slutten av 1940-årene, ikke bare som et resultat av de språklig/religiøse forholdene, men i kanskje like høy grad av politiske og økonomiske årsaker som i sin tur var en følge av Juras svake økonomiske stilling i forhold til resten av tidligere kanton Bern.

Første folkeavstemning om Juras status fant sted i 1959 med et flertall mot løsrivelsen av Jura som resultat. I 1974 gikk derimot et klart flertall i Jura inn for opprettelse av en ny kanton, noe som i 1978 fikk tilslutning i en folkeavstemning i alle landets kantoner og deretter ved vedtak i forbundsforsamlingen (Bundesversammlung).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg