Trygve Seim

Faktaboks

Trygve Seim
Født
25. april 1971
Trygve Seim på Cosmopolite i 2016.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Trygve Seim er en norsk jazzmusiker, tenorsaksofonist og komponist. Seims musikk har beveget seg fra frijazz og tematisk basert improvisasjon mot mer nøye komponert musikk, med fokus på klang og melodi, ofte fremført av ensembler med utradisjonell instrumentering. Han har utgitt en rekke album som leder, og er også kjent fra blant annet gruppen The Source.

Bakgrunn

Seim startet sin musikkutdannelse ved Foss videregående skole i Oslo i årene 1987-1990. Han studerte ved jazzlinja på Trøndelag Musikkonservatorium (i dag en del av NTNU) fra 1990 til 1993. Under denne tiden spilte han med Oslo 13 sammen med blant andre Jon Balke, og startet gruppen Airamero sammen med medstudentene Christian Wallumrød og Per Oddvar Johansen. I samme periode dannet han Trondheim Kunstorkester (som senere ble til Trygve Seim Ensemble) og var med på å grunnlegge The Source.

The Source

The Source ble startet ved jazzlinja i Trondheim av Seim sammen med ovennevnte Johansen (trommer) samt Ingebrigt Håker Flaten (kontrabass) og Øyvind Brække (trombone). Håker Flaten ble etterfulgt av Finn Guttormsen i 1995, som igjen ble erstattet av Mats Eilertsen i 2005.

Gruppen hentet tidlig inspirasjon i fra frijazz og amerikansk avantgardejazz, og tittelen på deres debutalbum, Olemans kornett (1994), henspiller på den legendariske stilskaperen, musikeren og komponisten Ornette Coleman. På utgivelsen spiller de også en versjon av Colemans «Blues Connotations», samt originalkomposisjoner som peker til Thelonious Monk og Charles Mingus. Senere har de utviklet uttrykket sitt, samarbeidet med blant andre Motorpsycho og Cikada, og høstet mye oppmerksomhet for sine jule-konserter og -utgivelser. Deres The Source of Christmas – Live ble nominert til Spellemannprisen i åpen klasse i 2007.

Rumi Songs og Helsinki Songs

Seim gav i 2016 ut albumet Rumi Songs som bestod av komposisjoner basert på Coleman Barks' oversettelser av tekstene til den persiske mystikeren og poeten Jalal al-Din al- Rumi (1207-1273). Gruppen, som også heter Rumi Songs, består i tillegg til Seim på saksofon av mezzosopranen Tora Augestad på sang, Frode Haltliakkordeon og Svante Henryson på cello. Erling Kittelsen har på flere konserter i Norge resitert egne gjendiktinger av Rumis tekster på norsk. Albumet ble nominert til Spellemannprisen i 2016 i Åpen klasse.

Et annet av Seims prosjekter er Helsinki Songs, som både er navnet på albumet som ble utgitt i 2018 med også kvartetten som fremfører musikken. Besetningen består av den estiske pianisten Kristjan Randalu, den finske trommeslageren Markku Ounaskari og Mats Eilertsen på bass, i tillegg til Seim på saksofon. Seim har lenge vært inspirert av Finland og de fleste komposisjonene er skrevet i nettopp Helsingfors.

Øvrig karriere

I 1995 traff og spilte Seim med den finske trommeslageren Edward Vesala. Samarbeidet varte i flere år, og inkluderte etter hvert Iro Haarla og Anders Jormin, men de rakk ikke å spille inn musikk før Vesalas død i 1999. Han spilte senere med Haarlas på utgivelsen Northbound (2005).

I 2000 utgav Seim sitt første album under eget navn, Different Rivers. Det fikk meget god mottakelse, og ble tildelt en kritikerpris i Tyskland. Seim har utover 2000-tallet vært aktiv i flere musikalske sammenhenger. Han har komponert for- og turnert med egne ensembler, vært aktiv med The Source og spilt med musikere som blant andre Manu Katché, Fathy Salama, Jai Shankar, Sinikka Langeland og Jacob Young.

Utvalgt diskografi

The Source

 • Olemanss kornett med The Source (1994)
 • The Source and Different Cikadas med The Source og Cikada (2002)
 • The Source: Of Christmas med The Source (2005)
 • The Source med The Source(2006)
 • The Source: Of Christmas Live med The Source (2007)
 • The Source: of Summer (2013)

Øvrige utgivelser

 • Decoy med Decoy (1997)
 • Different Rivers (2000)
 • Sangam (2004)
 • Yeraz med Frode Haltli (2008)
 • Purcor – Songs for Saxophone and Piano med Andreas Utnem (2010)
 • Rumi Songs (2016)
 • Helsinki Songs (2018)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg