Fjotolf Hansen, med tidligere navn Anders Behring Breivik, er en norsk høyreekstremist som er dømt for planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011, der til sammen 77 mennesker ble drept. Breivik sto bak et bombeangrep på regjeringskvartalet i Oslo som forårsaket åtte personers død og skadet ni alvorlig. Eksplosjonen forårsaket også omfattende materielle ødeleggelser. På AUFs sommerleir på Utøya drepte Breivik 69 mennesker og skadet 33. Et stort antall mennesker ble påført psykiske lidelser.

Anders Behring Breivik ble fredag 24. august 2012 funnet skyldig i brudd på den såkalte terrorparagrafen, dagjeldende straffelov av 1902 paragraf 147a og dømt til forvaring i fengsel. Dommen var på 21 års forvaring med minstetid på 10 år. Dommen var enstemmig, og slo fast at Breivik var strafferettslig tilregnelig da han drepte 77 mennesker den 22. juli året før. Breivik soner dommen i Skien fengsel.

Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya av politiets beredskapstropp 22. juli 2011 klokken 18.27. Den 23. juli 2011 ble han siktet i henhold til dagjeldende straffelov av 1902 paragraf 147a om terrorhandlinger. Den 29. november 2011 avleverte to rettspsykiatrisk sakkyndige, psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, en rapport som konkluderte med at Breivik lider av paranoid schizofreni og er strafferettslig utilregnelig. Dette utløste en stor debatt om vilkårene for å dømmes til tvungent psykisk helsevern framfor fengselsstraff.

Den 13. januar 2012 kunngjorde Oslo tingrett at den på selvstendig grunnlag hadde besluttet å oppnevne to nye sakkyndige, psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas, for å vurdere Breiviks tilregnelighet. Den 10. april 2012 avleverte de nye rettspsykiatrisk sakkyndige sin rapport som konkluderte med at Breivik ikke vurderes å ha vært psykotisk på handlingstidspunktet og at han anses strafferettslig tilregnelig.

I dommen 24. august 2012 ble det slått fast at Breivik var tilregnelig da han utførte terrorhandlingen 22. juli 2011.

Anders Behring Breivik vokste opp på vestkanten i Oslo, sammen med mor og stesøster. Han var i en periode med i Fremskrittspartiet, men meldte seg endelig ut av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) i 2007. Breivik har vært medlem i Oslo pistolklubb og av frimurerlosjen St. Johanneslogen St. Olaus til de tre Søiler. Han har også hevdet å tilhøre en høyreekstrem tempelridderorden med samme navn som den historiske Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici. Det har ikke fremkommet beviser på at denne terrororganisasjonen faktisk eksisterer. Breivik er derfor klassifisert som en “ensom ulv”-terrorist, altså en terrorist som utfører et angrep på egen hånd, uten å være en del av en terrororganisasjon.

Senere ble han aktiv på ulike nettsider og fora av nasjonalistisk og antiislamsk karakter, og var inspirert av kontrajihad-bevegelsen og den norske bloggeren Fjordman (Peder Nøstvold Jensen).

Anders Behring Breivik var i årene før terrorangrepet aktiv i en lang rekke ulike nettfora og i kommentarfeltene på en rekke nettsteder, inkludert det nazistiske stormfront.org, det innvandringskritiske nettstedet document.no og nettstedet til det liberalkonservative tidsskriftet Minerva. Han skal også ha hatt brukerkontoer på nettstedene til flere norske mediehus, inklusiv VG og Aftenposten, og var en aktiv bruker av internettbaserte rollespill. Via Facebook hadde han dessuten kontakt med høyreekstreme organisasjoner som English Defence League (EDL) og den norske avleggeren Norwegian Defence League. I tillegg skal Breivik fysisk ha deltatt på en større EDL-markering.

Like før terrorangrepene publiserte Breivik en tekstsamling på rundt 1500 sider på nettet. Denne tekstsamlingen – «2083 – a European Declaration of Independence» – er ment å beskrive hans høyreekstreme ideologi, og Breivik har omtalt terrorangrepene som en markedsføringskampanje for tekstsamlingen. Dokumentet kan karakteriseres som uoversiktlig og preges av å ha vært klipt sammen fra en lang rekke ulike kilder.

Teksten kan grovt inndeles i tre deler: en innledende del plagiert fra en pamflett utgitt av en sterkt høyreorientert amerikansk tenketank, en større samling politiske tekster skrevet av andre – blant andre den norske kontrajihadistiske bloggeren Peder Nøstvold Jensen (Fjordman), og en del som omhandler Breiviks forberedelser til terrorangrepet. I tekstsamlingen uttrykker Breivik støtte til det han kaller «kulturkonservatisme», og han omtaler seg selv som en tempelridder som er i kamp mot det han omtaler som «kulturmarxisme».

Han viser også til en angivelig planlagt islamisering eller «arabisering» av Europa som en planlagt prosess satt i stand av blant andre ledende politikere, akademikere og journalister (jmf. Eurabia-teorien).

Tekstsamlingen ble publisert under pseudonymet Andrew Berwick, et av mange pseudonymer og aliaser Breivik har benyttet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.