Løsøre er rørlige ting, i motsetning til fast eiendom. Løsøre kan ha eller få en såvidt nær tilknytning til fast eiendom at det regnes som en del av denne.

Bygninger og andre faste installasjoner, men ikke en anleggsbrakke eller campingvogn, regnes som en del av den faste eiendom. Dette fordi de ikke er fast forbundet med grunnen, slik som et hus på grunnmur er. Rives bygningen, blir de enkelte deler løsøre; på samme vis er det med tømmer som felles og korn som skjæres.

De typiske løsøreting er er gjenstander vi omgir oss med i hverdagen enten til nytte, pynt eller fordi det er knyttet en annen verdi eller bruksnytte til tingen. Løsøreting kan ha en rekke funksjoner og bruksområder, og kan være både hovedting og tilbehør. Noen løsøreting er varige, og for eksempel hvitevarer kan man reklamere på produksjonsfeil på i fem år. Andre løsøreting konsumeres og opphører å eksistere etter kort tid, slik som matvarer.

Løsøreting kan sammenblandes med hverandre, eller med fast eiendom, slik som når vinduer eid av A settes inn i huset eid av B. Konflikter som oppstår i disse tilfellene reguleres av Lov av 10. april 1969 om hendelege eigedomshøve. Kan ikke løsøreting skilles fra hverandre eller fra fast eiendom, kan dette kompenseres med et vederlag eller ed at partene blir sameiere.

Løsøreregisteret er et register hvor heftelser i løsøreting kan tinglyses. Tinglysing gir rettsvern, f. eks hvis en bil selges og kjøperen ikke sjekker løsørregisteret, kan den som har en tinglyst heftelse kreve bilen tvangssolgt selv om den har skiftet eier. Tinglysinger i Løsøreregisteret gjelder salgspant i biler, og fremfor alt utlegg i annet enn fast eiendom, skip og luftfartøyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg