Karl-Birger Blomdahl

Faktaboks

Karl-Birger Blomdahl
Født
19. oktober 1916, Växjö, Sverige
Død
14. juni 1968, Kungsängen, Sverige

Artikkelstart

Karl-Birger Blomdahl var en svensk komponist. Blomdahl var i årene 1960–1964 professor i komposisjon ved musikkhøyskolen i Stockholm. Som pedagog fikk Blomdahl meget stor betydning, og en rekke av 1960-årenes yngre komponister var hans elever. Fra 1965 fram til sin død var han musikksjef ved Sveriges Radio-TV.

Hans lærer Hilding Rosenberg samt Paul Hindemith fikk stor betydning for hans skapende virksomhet i 1940-årene, hvilket verker som Concerto grosso (1944), trio for strykere (1945) og de to første symfoniene vitner om. Senere merkes innflytelse fra Igor Stravinskij og kanskje spesielt Béla Bartók (symfoni nummer 3), og han utnyttet også mulighetene som tolvtoneteknikken tilbyr, selv om han aldri helt ut aksepterte Wiener-skolens komposisjonsprinsipper.

Fruktbar for hans utvikling i 1950-årene ble også kontakten med komponistene Vagn Holmboe, Mátyás Seiber og György Ligeti. Allerede i 1958 innførte han, som den første i svensk musikk, elektrofone innslag i et verk som markerer et av høydepunktene i hans produksjon, operaen Aniara.

Blomdahl var også en av drivkreftene bak etableringen av Elektronmusikstudio i Stockholm.

Aniara

Aniara er en opera i to akter etter Harry Martinsons diktsyklus, bearbeidet for operascenen av Erik Lindegren med følgende undertittel: En revy om mennesket i tid og rom. Den ble oppført første gang i Stockholm i 1959, og i Oslo i 1960.

For dette verket ble Blomdahl i 1965 tildelt Nordisk råds musikkpris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg