En kanon er et musikkstykke hvor to eller flere stemmer spiller eller synger samme melodi med ulikt starttidspunkt. Det har blitt skrevet kanoner siden middelalderen.

Faktaboks

Uttale
kˈanon
Også kjent som

canon

Kanon brukes mye i musikkundervisning, og er ofte barns første erfaring med flerstemt sang. Noen kjente kanonsanger er Fader Jakob, Ro, ro, ro din båt, A ram sam sam og Hanen stend på stabburshella.

Den vanligste formen for kanon er at alle stemmene er helt like, men med ulikt starttidspunkt. Innen vestlig kunstmusikk finnes det mange andre varianter. Stemmene kan begynne på ulike toner (kanon i sekund, ters og så videre). De opprinnelige noteverdiene i melodien kan fordobles (augmenteres) eller halveres (diminueres). I speilkanon snus stigende intervaller om til fallende og i krepskanon spilles melodien baklengs slik at følgestemmene begynner med melodiens siste tone.

Sjangeren fuge fra barokken er en videreutvikling av kanonprinsippet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg