celleånding

Artikkelstart

Celleånding er en biokjemisk prosess (katabolisme) som foregår i alle levende celler, og som fører til at energi som er lagret i cellen, blir frigjort. Den frigjorte energien kan cellen eller organismen delvis bruke til forskjellige energikrevende prosesser, for eksempel vekst, muskelarbeid, fordøyelse eller å bygge molekyler (biosyntese).

I cellene er energien knyttet til forskjellige lagringsstoffer, som stivelse, glykogen, fett og annet. Etter spalting av lagringsstoffene til enklere stoffer, for eksempel sukker, oksideres disse ved respirasjonen. Cellene må tilføres oksygen, mens sluttproduktene normalt er karbondioksid og vann.

Celleånding foregår i alle levende celler og kan skje med og uten tilgang på oksygengass. De kjemiske reaksjonene er av typen red-oksreaksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg