Stokkender og knoppsvaner på innsjø om vinteren
Stokkender og knoppsvaner på innsjø om vinteren. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

andefamilien

Ærfugl
Ærfugl hann
Ærfugl
Lisens: CC BY SA 3.0

Grågås

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sangsvanen har sitrongult nebb med svart spiss.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Andefamilien er en familie av fugler i ordenen andefugler. Den omfatter svaner, gjess og ender med omkring 160 arter fordelt over hele Jorden.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Anatidae
Beskrevet av
Nicholas Aylward Vigors, 1825

Utseende

Stokkand
Stokkand
Sangsvane
Sangsvane
Ærfugl
Grågås
Grågås

Karakteristisk for andefamilien er et mer eller mindre flatt nebb dekket av en myk, følsom hud med en hard hornplate (nebbnegl) i spissen. Nebbkantene har en rekke tverrstilte hornplater, som kan sile ut næringsemner fra vannet. Halsen er forholdsvis lang og kroppen bred. Føttene, som har svømmehud, er festet nokså langt bak, så fuglene, især endene, får en vraltende gange. Spesielt i praktdrakten, som anlegges om høsten, er kjønnene svært ulike, men mange arter mangler praktdrakt. Under draktskiftet midtsommers felles alle de store flygefjærene i vingen samtidig slik at fuglene mister flygeevnen i flere uker. Fra midtsommer til ut på høsten kan kjønnene være nokså like, mens hannen er i såkalt eklipsedrakt.

Levevis

Reiret er forsynt med en masse dun fra hunnens bryst. Alle ungene (opptil tolv eller flere) klekkes nesten samtidig, og de kan legge til vanns allerede på sin første levedag. De finner maten selv, mens hunnen leder og forsvarer kullet. Hos de fleste artene ruger ikke hannen, og den har liten føling med ungene. De fleste artene hekker ved ferskvann.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

andefamilien
Anatidae
Artsdatabanken-ID
3424
GBIF-ID
2986

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg