Kålmøll (Mamestra brassicae) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae).
Kålmøll (Mamestra brassicae) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae).
Lisens: CC BY SA 3.0
Nattfly (foto, blått ordensbånd)

Nattfly. Arten blått ordensbånd, Catocala fraxini. Om dagen slår nattflyene seg gjerne til ro på et underlag som gir dem best mulig kamuflasje, slik at fuglene ikke finner dem. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Nattfly er en familie av insekter i ordenen sommerfugler. Nattfly er den største sommerfuglfamilien med ca. 25 000 arter, hvorav om lag 330 fra Norge. De er karakterisert ved en kort, tykk og lodden kropp og smale, trekantede vinger.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Noctuidae

Beskrivelse

Midt på forvingen er en mer eller mindre tydelig nyreformet flekk, og utenfor denne et bølgeformet tverrbånd. Forvingene er oftest brune eller grå, mens bakvingene hos for eksempel ordensbåndene er strålende farget i gult, blått eller rødt.

Levevis

På siste brystledd har de et høreorgan som gjør at de blant annet kan høre flaggermusenes ultralyder og dermed lettere unngår å bli tatt.

Nesten alle er gode flygere, og mange vandrer. Larvene er nakne eller meget svakt håret. De brunsvarte puppene ligger i jorden.

Flere av larvene er skadedyr på kulturvekster, for eksmepel gressfly og kålfly.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

nattfly
Noctuidae
Artsdatabanken-ID
47165
GBIF-ID
7015

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg