gallmygg

Artikkelstart

Gallmygg er en familie av insekter i ordenen tovinger. Mange av artene gjør skade på nyttevekster og andre planter fordi de danner galler, altså fremkaller unormal utvikling og misdannelser av levende plantedeler.

Faktaboks

Også kjent som
Cecidomyiidae

Beskrivelse

Familien rommer mange arter små, spinkle mygg (1–4 mm) med ett par klare vinger. Bakkroppen hos hunnen ender i en brodd for egglegging. Larvene er mellom 2 og 5 mm lange og som regel gulhvite. Noen arter med sterkt gule eller røde larver forekommer også. Larvene er fotløse og litt flattrykte.

Levevis

En del arter lever som rovdyr, blant annet bladlusgallmygg som lever av bladlus. Andre arter lever av hyfer hos sopp, råtnende planterester og lignende, men de fleste lever på eller i planter.

Mange av artene er skadedyrnyttevekster. Ertegallmygg, kålgallmygg og solbærgallmygg er årsak til at planten av ert, kål og solbær ikke vokser slik den skal. Gul og rød hvetegallmygg ødelegger kjernen i kornet hos hvete, mens korngallmygg fører til at stråene knekker.

Noen viktige arter som lever i plantens vev og gir dannelse av galle er:

løvtrær og bartrær opptrer også en rekke arter gallmygg på blant annet frø og blad for eksempel askegallmygg og einergallmygg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg