snutebiller

Snutebille. Munnapparat hos snutebillearten Rhina barbirostris. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Snutebille fotografert i Papua New Guinea.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Snutebiller er en overfamilie i ordenen biller.

Faktaboks

Også kjent som
Curculionoidea
Vitenskapelig navn
Curculionidae
Beskrevet av
Pierre André Latreille, 1802

Den omfatter i Norge fem nært beslektede familier. Snutebillene er nært beslektet med barkbillene og svært tallrike, med over 40 000 kjente arter i verden, derav cirka 370 i Norge.

Hodet er trukket frem til en snute med bitemunn i spissen. På sidene sitter de knebøyde følehornene, som er kølleformet i toppen. Hos mange arter bruker hunnen snuten til å bore et hull som hun legger egg i. Flyvingene kan være redusert. De fleste er små (1–5 millimeter lange), men de største norske, blant annet gransnutebille, kan bli 15 millimeter lange, og noen utenlandske opptil 70 millimeter.

Snutebiller er planteetere, og et stort antall er skadedyr av stor betydning for kulturplantene. Larvene er som oftest gulhvite, fotløse og krumbøyde, og lever enten innvendig i røtter, stengler, treverk, blad, blomster, frukter og frø eller under bark og i jorden utvendig på røtter. Både som biller og larver kan derfor snutebiller være farlige skadedyr på kulturplanter. Eksempler er eple-, erte-, gran-, løv-, korn-, jordbær-, nøtte- og rotsnutebille.

Av de norske familiene er de egentlige snutebillene, Curculionidae, størst med cirka 300 arter, men enkelte innlemmer også barkbiller i denne familien. Nest størst er Brentidae, med over 50 små, langsnutede arter uten knebøyde antenner, hvorav de fleste er i slekten Apion. Til Attelabidae, med 12 norske arter, hører bladrullerene, der larvene utvikles inne i en «sigar» av et blad som lages av de voksne billene. Familien Anthribidae, også den med 12 norske arter, har larver som utvikles i morkent trevirke. Den siste familien, Nemonychidae, har bare to norske arter, hvorav den vanligste lever i granblomster.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

snutebiller
Curculionidae
Artsdatabanken-ID
8366
GBIF-ID
4239

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg