Klesmøll
Klesmøll (Tineola bisselliella) er blant de vanligste artene møll i Norge, og lever av klær og annet tøystoff av dyrisk materiale.
Klesmøll
Av /Shutterstock.

Møll er småsommerfugler fra flere familier som gjerne flyr i skumringen.

Antennene er som regel trådformet og vingene jevnstore, smale og tilspisset med lange frynsehår, særlig langs kanten av bakvingene. Hos fjærmøll er vingene oppsplittet helt til roten og sterkt frynset. Fargene hos møll er gjerne gylne, sølvaktige eller med metallglinsende flekker. Størrelsen varierer, de minste artene er bare 2–3 millimeter lange (familien Nepticulidae). Larvene har 3 par brystføtter og 5 par vorteføtter på bakkroppen, men vorteføttene kan hos mange arter være sterkt redusert eller mangle (familien Eriocraniidae).

De viktigste artene som lever i hus og hager, tilhører familien ekte møll (Tineidae), som klesmøll, pelsmøll, kornmøll og rugmøll. Hovedmengden av møllarter lever på planter, og mange er alvorlige skadedyr, for eksempel kirsebærmøll, kålmøll, spinnmøll og rognebærmøll. Se også minérmøll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg