Sirkulær økonomi er et økonomisk system som bygger på prinsipper fra sirkulære kretsløp i naturen. Det har som utgangspunkt at alle ressurser har en anvendelse, og at det dermed ikke skapes avfall.
Den tradisjonelle markedsøkonomien har vært karakterisert ved at produksjon av varer følger en rett linje, uten gjenbruk og resirkulering. I Norge blir kun 2,4 prosent av alle materialer som brukes, resirkulert tilbake til økonomien. Samtidig er Norge et av de landene i verden som har høyest forbruk av materialer per person, noe som gjør at den norske økonomien har en lang vei å gå i en omstilling til å bli mer sirkulær.
Jordas økosystem har begrenset kapasitet til å absorbere ressurser som ikke blir utnyttet i vårt økonomiske system. Et stadig økende forbruk og stadig mer inngrep i naturen fører til at økosystemene endres, noe som reduserer mulighetene for en fortsatt stabil ramme for menneskenes levemåte. Utviklingen av en sirkulær økonomi har som mål å endre denne utviklingen, og dermed skape et samfunn som er mer i tråd med prinsippet om bærekraftig utvikling.
Prinsippene i en sirkulær økonomi har siden rundt 1980-tallet vært brukt i fag som økologisk økonomi, også under navn som ressurshierarki og avfallspyramide. Prinsippene har fått økt oppslutning parallelt med økt oppmerksomhet rundt blant annet menneskeskapte klimaendringer og plastforsøpling. Europakommisjonens politikkpakke fra 2015, kalt «Closing the loop», var viktig for å løfte prinsippene til sirkulær økonomi inn i politikk, næringsliv og samfunnsliv på europeisk og globalt nivå.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.