Enare

Det finske sametinget har sete og sekretariat i Inari. Samtinget ble opprettet i 1996 og tok over etter samedelegasjonen som ble opprettet i 1973.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Enare er en kommune i nordøstlige Finland, i landskapet Lappland (finsk: Lappi, samisk: Sápmi). Det er Finlands største kommune etter areal og grenser til Norge i vest og Russland i øst.

Faktaboks

Også kjent som
Finsk: Inari

Enare hadde 6779 innbyggere i 2015, og et landareal på 17 334 km2. Kommunesenteret er Ivalo og Enare träsk er kommunens største og Finlands tredje største innsjø. Kommunen er firespråklig med finsk, nordsamisk, enerasamisk og skoltesamisk, og er den eneste kommunen i Finland som er firespråklig. Sametinget har sete og sektretariat i Enare.

Hovednæringene er reiseliv, skogbruk, reindrift, fiske, utdanning og kald teknologi; spesielt bilindustri og dekktesting. Ivalo lufthavn er EUs nordligste flyplass og betjener over 140 000 passasjerer årlig.

Enare er et internasjonalt turistmål der den viktigste ressursen er imponerende og vakker natur, samisk livsstil og Finlands to største nasjonalparker: Lemmenjoki og Urho Kekkonen nasjonalpark.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg