Storuman
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Hemavan
Storuman er en skog- og vannrik kommune. Nærmere norskegrensen finnes store områder med høyfjell.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Storuman er en kommune i Lappland i Sverige, i Västerbottens län. Kommunen grenser til Norge i vest. Den er 7485 km2 og har 5600 innbyggere (2024).

Storuman er en langstrakt kommune med høyfjell i vest (når 1768 meter over havet i Norra Sytertoppen) og gradvis lavere terreng mot sørøst. Umeälven og mange vann følger kommunens hovedretning (nordvest–sørøst).

Det er innslag av myr, særlig i sør. Sentralt i kommunen ligger innsjøen Storuman; 349 meter over havet, regulert, 120–165 km2. Lengst i nordøst ligger Artfjället med kalksteinsberggrunn og omfattende underjordiske grottesystemer.

Næringslivet har tradisjonelt vært dominert av treindustrien, men i senere år er det også etablert verkstedindustri her.

Kommunesenter er Storuman (2135 innbyggere, 2021) som ligger ved Umeälven. Nærmere norskegrensen ligger vintersportsstedet Tärnaby, hvor Ingemar Stenmark vokste opp. E12 (Umeå-Mo i Rana) følger Umeälven gjennom kommunen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg