Faktaboks

Kiruna

Kiiruna (finsk), Giron (nordsamisk)

Luossavare (før 1900)

Etymologi

etter fjellet Kiirunavaara, fra nordsamisk Gironvárri, av giron'fjellrype' og várri'fjell'

Uttale

kˈiːruna

Kiruna
Byen Kiruna med malmfjellene Kirunavaara (nærmest) og Luossavaara ( i bakgrunnen. En stor del av bebyggelsen til høyre i bildet rives eller flyttes.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Kiruna er en by og kommune i Lappland i Sverige.

Byen

Kristallen
Deler av Kiruna sentrum må flyttes inn på tryggere grunn. Det nye stadshuset kom på plass i 2018. Klokketårnet er med fra det gamle.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kiruna tettsted har 17 500 innbyggere (2020). Næringslivet er i vesentlig grad basert på jernmalmutvinningen, som drives av det statseide selskapet LKAB (Luossavaara–Kiirunavaara AB). Byen har rakettoppskytningsbase (ES-RANGE) med tilhørende industrier. Turisme og verkstedindustri har også betydning.

Kiruna oppsto i 1899, da jernbanen var ført frem fra Gällivare, så det ble mulig å komme i gang med gruvedrift. I 1902 ble Ofotbanen ferdig til Narvik, og eksporten har siden gått både denne veien og over Luleå. På grunn av gruvedriften er det sprekkdannelser i berggrunnen, og en utvidelse av gruvedriften for å nå dypere lag der malmen er rikere, krever at deler av bebyggelsen flyttes. En slik flytteprosess ble vedtatt av kommunen i januar 2007. Stadshuset Kristallen, tegnet av arkitektfirmaet Henning Larsen, ble innviet i 2018 som det første bygget i Kirunas nye sentrum.

Kommunen

Vassijaure
Malmen fra de store jernmalmfeltene i Kiruna fraktes med Malmbanan (Ofotbanen) over grensen og ned til utskipningshavn i Narvik. Sjøen til venstre er Vássejávri nær norskegrensen.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Treriksrøysa
Treriksröset er kommunens og Sveriges nordligste punkt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kiruna kommune tilhører Norrbottens län og har 22 500 innbyggere (2022). Den er Sveriges nordligste kommune, og grenser til Norge i vest og Finland i nord. Med et areal på 19 371 kvadratkilometer er den Sveriges største kommune i utstrekning.

Kiruna omfatter store fjellvidder i vest, med blant annet Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell (2101 meter over havet). Øst i kommunen ligger store skogarealer. I vest ligger innsjøen Torneträsk (322 kvadratkilometer). Elver og dalfører har hovedretning nordvest–sørøst. Hovedvassdraget er Torneälven med sin bielv Muonioälven, som er grenseelv mot Finland. Muonioälven kalles i sitt øvre løp Könkämäälven. Lengst nord i kommunen ligger Treriksröset, som også er Sveriges nordligste punkt.

Reindrift er fortsatt viktig i kommunen. Cirka 700 reineiere er bosatt i kommunen. Viktigst er likevel driften på de store malmforekomstene i Kiruna-Gällivare jernmalmprovins.

To områder er vernet som nasjonalpark: Abisko ved Torneträsk og Vadvetjåkka mot norskegrensen. Den siste har på norsk side sin fortsettelse i Rohkunborri nasjonalpark.

Det lille tettstedet Jukkasjärvi, ved Torneälven 15 kilometer øst for Kiruna, er berømt for sin villmarksturisme. Stedet har et hotell som med skiftende arkitektur bygges hvert år av is og snø fra omegnen. Hotellet inneholder blant annet is-suiter, iskirke, iskunsthall og isfilmsal.

Lengst nord i den bebodde delen av kommunen, ved grenseelva Muonioälven og mellomriksvegen E45, ligger Karesuando, Sveriges nordligste kirkesogn. Her hadde vekkelsespredikanten Lars Levi Læstadius sitt virke som prest. Karesuando er en kjent møteplass for samene. På den andre siden av grensa ligger det finske stedet Kaaresuvanto.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg