Kiruna

Artikkelstart

Kiruna er en by og kommune i Lappland i Sverige.

Byen

Deler av Kiruna sentrum må flyttes inn på tryggere grunn. Det nye stadshuset kom på plass i 2018. Klokketårnet er med fra det gamle.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kiruna tettsted har 17 037 innbyggere (2016). Næringslivet er i vesentlig grad basert på jernmalmutvinningen, som drives av det statseide selskapet LKAB (Luossavaara–Kiirunavaara AB). Byen har rakettoppskytningsbase (ES-RANGE) med tilhørende industrier. Turisme og verkstedindustri har også betydning.

Kiruna oppsto i 1899, da jernbanen var ført frem fra Gällivare, så det ble mulig å komme i gang med gruvedrift. I 1902 ble Ofotbanen ferdig til Narvik, og eksporten har siden gått både denne veien og over Luleå. På grunn av gruvedriften er det sprekkdannelser i berggrunnen, og en utvidelse av gruvedriften for å nå dypere lag der malmen er rikere, krever at deler av bebyggelsen flyttes. En slik flytteprosess ble vedtatt av kommunen i januar 2007. Stadshuset Kristallen, tegnet av arkitektfirmaet Henning Larsen, ble innviet i 2018 som det første bygget i Kirunas nye sentrum.

Kommunen

Malmen fra de store jernmalmfeltene i Kiruna fraktes med Malmbanan (Ofotbanen) over grensen og ned til utskipningshavn i Narvik. Sjøen til venstre er Vássejávri nær norskegrensen.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Kiruna kommune tilhører Norrbottens län og har 23 167 innbyggere (2016). Den grenser til Norge i vest og Finland i nord. Med et areal på 19 371 km2 er den Sveriges største kommune i utstrekning.

Kiruna omfatter store fjellvidder i vest, med blant annet Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell (2101 moh.). Øst i kommunen ligger store skogarealer. I vest ligger innsjøen Torneträsk (322 km2). Elver og dalfører har hovedretning nordvest–sørøst. Reindrift er fortsatt viktig i kommunen. Viktigst er likevel driften på de store malmforekomstene i Kiruna-Gällivare jernmalmprovins.

To områder er vernet som nasjonalpark: Abisko ved Torneträsk og Vadvetjåkka mot norskegrensen.

Det lille tettstedet Jukkasjärvi, ved Torne älv 15 km øst for Kiruna, er berømt for sin villmarksturisme. Stedet har et hotell som med skiftende arkitektur bygges hvert år av is og snø fra omegnen. Hotellet inneholder blant annet is-suiter, iskirke, iskunsthall og isfilmsal.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg