Älvdalen

Älvdalen kommune

Artikkelstart

Älvdalen, kommune i Sverige, lengst nord i Dalarnas län. Kommunen grenser til Norge i nordvest. Den er 6917 km2 og har 7114 innbyggere (2018).

Kommunesenteret er Älvdalen med 1863 innbyggere (2016), 35 km nordvest for Mora. De tidligere norske bygdene Idre og Särna utgjør den nordligste delen av kommunen. Idre (Eajra) er Sveriges sørligste sameby.

Nord i kommunen når mange fjell over 1000 moh. Det høyeste fjellet er Storvätteshågna, 1204 moh. i Långfjället. Österdalälven renner gjennom kommunen fra nordvest til sørøst. Det er et stort innslag av myrmark i området.

Næringslivet domineres av jord- og skogbruk samt turisme, blant annet til vintersportsstedene Idre og Grövelsjön. Ved Trängslet 45 km sør for Särna demmes Österdalälven med en 120 m høy demning, Sveriges høyeste. Ovenfor demningen danner elva den 70 km lange Trängseldammen. Trängslet kraftverk med fallhøyde 142 m og en installert effekt på 300 MW er Dalälvens største kraftverk.

Språk

Det tradisjonelle bygdemålet i Älvdalen har bevart mange alderdommelige trekk fra fornsvensk, og har i tillegg gjennomgått lydoverganger som skiller det sterkt fra andre svenske dialekter. For et utrent svensk øre vil tradisjonelt älvdalsmål være tilnærmet uforståelig. Det har fått enkelte til å slå til lyd for å definere älvdalsmål/älvdalsk som et eget språk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Språkstriden, om älvdalsk er ein svensk dialekt eller eit eige språk, kunne gjerne vera med i artikkelen. To artiklar i Morgenbladet:
https://morgenbladet.no/aktuelt/2015/12/det-sjette-nordiske-spraket;
https://morgenbladet.no/aktuelt/2016/06/sjokkvending-i-nordisk-sprakslag

skrev Lars Mæhlum

Takk for påminnelsen. Älvdalsmål kunne kanskje fortjene en egen artikkel.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg