Faktaboks

Også kjent som

finsk Jällivaara

lulesamisk Jiellevárre, Váhtjer

nordsamisk Jiellevárri, Váhčir

Uttale
jˈellivare
Áhkájávrre
Áhkájávrre (423-453 moh.) er en av de store sjøene i Luleälvens øvre løp.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Gällivare er en kommune i Lappland i Sverige, i Norrbottens län. Kommunen grenser mot Norge i nordvest. Gällivare har et areal på 15 251 kvadratkilometer og 17 400 innbyggere (2022).

Kommunesenteret Gällivare har 10 900 innbyggere (2020). Det ligger ved jernbanen Luleå–Narvik, og er et gruvesenter med malmeksport over både Luleå og Narvik. Like nord for kommunesenteret ligger de mindre tettstedene Malmberget og Koskullskulle, også disse i nær tiknytning til gruvene. Tettstedet Malmberget er under avvikling på grunn av fare for sammenstyrtning i de gamle gruvegangene. Etter planen skal Malmberget være fraflyttet innen 2032. Så sent som i 2000 hadde stedet 6500 innbyggere.

Natur

Landskapet består av høyfjell i nordvest som gradvis blir lavere mot sørøst. Stora Luleälven med innsjøene Akkajaure og Stora Lulevatten danner den øvre delen av sørgrensen (mot Jokkmokk).

Gällivare har flere nasjonalparker og andre vernede områder, blant annet Stora Sjöfallet nasjonalpark (1909), Muddus nasjonalpark (1942) og Sjaunja naturreservat. Skog- og myrområdet Muddus sør for kommunesenteret har Sveriges siste store uberørte urskog. Området inngår i Lapplands verdensarv, Laponia, som ble ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv i 1996.

Næringsliv

Jordbruk og gruvedrift er tradisjonelt viktige næringer i kommunen. Nedgangen i arbeidsplasser i disse næringene har resultert i økt fraflytting. Store gruver finnes både i Gällivare, Malmberget og Aitik. Aitik er Sveriges største dagbrudd.

Kommunen har betydelige vannressurser og en økende turisme. Sørvest for Gällivare ligger fjellet Dundret, 820 meter over havet. Dundret er et populært reisemål og har alpinsenter med et titalls løyper. Midnattssolen kan sees fra toppen i seks uker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg