Gällivare

Artikkelstart

Gällivare er en kommune i Lappland i Sverige, i Norrbottens län. Kommunen grenser mot Norge i nordvest. Gällivare har et areal på 15 251 km2 og 17 630 innbyggere (2019). Landskapet består av høyfjell i nordvest som gradvis blir lavere mot sørøst. Stora Luleälven med innsjøene Akkajaure og Stora Lulevatten danner den øvre delen av sørgrensen (mot Jokkmokk).

Faktaboks

Uttale
jˈe-

Gällivare har flere nasjonalparker og andre vernede områder, blant annet Stora Sjöfallet nasjonalpark (1909), Muddus nasjonalpark (1942) og Sjaunja naturreservat. Jordbruk og gruvedrift er tradisjonelt viktige næringer i kommunen. Nedgangen i arbeidsplasser i disse næringene har resultert i økt fraflytting. Kommunen har betydelige vannressurser og en økende turisme.

Kommunesenteret Gällivare har 10 317 innbyggere (2016). Det ligger ved jernbanen Luleå–Narvik, og er et gruvesenter med malmeksport over både Luleå og Narvik. Gällivare by utgjør, sammen med tettstedene Malmberget og Koskullskulle, en nær sammenhengende bebyggelse på 14 384 innbyggere (2016). Sørvest for Gällivare ligger fjellet Dundret, 820 moh. Dundret er et populært reisemål og har alpinsenter med et titalls løyper. Midnattssolen kan sees fra toppen i seks uker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg