Gällivare, kommune i Lappland i Sverige, i Norrbottens län, grenser mot Norge i nordvest; 15 251 km2 med 17 956 innbyggere (2017). Landskapet består av høyfjell i nordvest som gradvis blir lavere mot sørøst. Stora Luleälven med innsjøene Akkajaure og Stora Lulevatten danner den øvre delen av sørgrensen (mot Jokkmokk).

Gällivare har flere nasjonalparker og andre vernede områder, blant annet Stora Sjöfallet nasjonalpark (1909), Muddus nasjonalpark (1942) og Sjaunja naturreservat. Jordbruk og gruvedrift er tradisjonelt viktige næringer i kommunen. Nedgangen i arbeidsplasser i disse næringene har resultert i økt fraflytting. Kommunen har betydelige vannressurser og en økende turisme. 

Kommunesenteret Gällivare har 10 317 innbyggere (2016). Det ligger ved jernbanen Luleå–Narvik, og er et gruvesenter med malmeksport over både Luleå og Narvik. Gällivare by utgjør, sammen med tettstedene Malmberget og Koskullskulle, en nær sammenhengende bebyggelse på 14 384 innbyggere (2016). Sørvest for Gällivare ligger fjellet Dundret, 820 moh. Dundret er et populært reisemål og har alpinsenter med et titalls løyper. Midnattssolen kan sees fra toppen i seks uker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.