Jokkmokk

Artikkelstart

Jokkmokk er et tettsted i Nord-Sverige, ved Lilla Luleälven; 2826 innbyggere (2016).

Faktaboks

Også kjent som

samisk Dàlvvadis, 'vintermarkedsplassen'

Jokkmokk er et kulturelt og politisk senter for samene. Samisk folkehøyskole ble grunnlagt i 1950. Jokkmokk har hatt et viktig vintermarked siden 1605.

Jokkmokk kommune

Jokkmokk kommune tilhører Norrbottens län. Kommunen har et areal på 17 735 km² og 5105 innbyggere (2016). Etter Kiruna er Jokkmokk Sveriges mest vidstrakte kommune. Jokkmokk grenser til Norge i vest.

Landskapet

Áhkká-massivet sett fra Tysfjord i Norge. Áhkká ligger i Stora Sjöfallets nasjonalpark.

/Statskog.
Lisens: CC BY NC 4.0

Landskapet er fjellrikt i vest med de høyeste partiene i Sarekområdet; her ligger også mange isbreer. Terrenget heller mot sørøst. Innsjøene Akkajaure og Stora Lulevatten danner grensen mot Gällivare kommune i nord. Flere store innsjøer finnes også i kommunens sentrale deler. Sjøene drenerer til Stora og Lilla Luleälven. Vassdragene har flere store innlandsdeltaer, blant annet Kvikkjokksdeltaet i Tarradalen og Rapadeltaet i Laitaure.

Store områder er vernet som nasjonalpark: Stora Sjöfallets nasjonalpark, Padjelanta, Sarek og Muddus.

Næring

Jokkmokk er Sveriges største kraftkommune. Akkats kraftstasjon i Lilla Luleälven er dekorert av kunstnerne Bengt Lindström og Lars Pirak med motiver som henspiller på den samiske kulturen.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Sammen med turisme og skogindustri er kraftindustrien ryggraden i kommunens næringsliv. Kommunen står for cirka 10 prosent av landets vannenergiproduksjon, og Harsprånget er Sveriges største vannkraftverk.

Ved Store Luleälvs utløp av Stora Lulevatten ligger tettstedet Porjus (340 innbyggere, 2016). Stedet oppstod ved utbyggingen av Porjus kraftstasjon i 1915.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg