Faktaboks

Også kjent som

Finsk: Enontekiö

Nordsamisk: Eanodat

Enontekis er en kommune i Finland, i landskapet Lappland(Finsk: Lappi). Den har 1850 innbyggere i 2015 og et areal på 8391 km2. Adminstrasjonssentrum ligger i Hetta, grunnlagt i 1697 av Henrik Henriksson Hetta.

Tettstedet Enontekis kyrkoby ved innsjøen Ounasjärvi er turistsenter og kommunens eneste tettsted. Enontekis danner en kile mellom Finnmark i Norge og Sverige. Lengst i nord ligger Finlands høyeste fjell, Halti (1328 meter over havet). I Enontekis ligger også Saana (1024 meter over havet), et for samene hellig fjell.

Finsk er majoritetsspråk i kommunen, men samisk er også offisielt språk ettersom den ligger i den samiske regionen.

Enontekis har veiforbindelse med Kautokeino og Skibotn over Kilpisjärvi. Næringsveiene er hovedsakelig jordbruk og reindrift, noe turisme.

Nasjonalparken Pallas-Yllästunturi ligger delvis innenfor kommunen. Den er Finlands tredje største nasjonalpark, der det høyeste punktet er Taivaskero, 806 meter over havet.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg