Hannlige skudd hos Polytrichum commune, grøftebjørnemose
Grøftebjørnemose er en bladmose. Anteridiene er samlet inne i den oransje, blomsterlignende toppen av hvert hannlige skudd.

Anteridium er et hannlig kjønnsorgan hos moser, karsporeplanter, eggsporesopper, visse alger og endel sopparter. Hos alger og sopp med anteridier består hvert anteridium oftest av en enkelt celle, hos moser og karsporeplanter av mange celler. I hvert anteridium dannes det et større eller mindre antall bevegelige hannlige kjønnsceller (spermatozoider). Hos mange sopper, som sekksporesoppene, overføres imidlertid sædkjernene fra anteridiet direkte til hunnindividet uten at det dannes cellevegg rundt dem. Kjernene i slekten Saprolegnia hos eggsporesoppene har også slik direkte overføring av sædkjernene. Noen eksempler på algearter med anteridier er kransalgene hos grønnalgene, artene i slekten Vaucheria hos gulgrønnalgene og artene i slektene Fucus og Laminaria hos brunalgene.

Faktaboks

Uttale
anterˈidium
Etymologi
av gresk anthe, ‘blomstring’
Også kjent som
antheridium

Det tilsvarende hunnlige kjønnsorganet kalles arkegonium eller oogonium. Nakenfrøete planter mangler anteridier, men har likevel arkegonier.

Anteridier hos moser

Hos mosene har hvert anteridium vanligvis en stilk. Hos bladmosene sitter de ofte i konkave ansamlinger øverst på hannlige, fertile skudd. Når vanndråper treffer disse «koppene», slipper de hannlige kjønnscellene ut av anteridiene og skvetter ut sammen med vannet. Dette hjelper til med å spre de hannlige kjønnscellene (som for øvrig er avhengige av vann for å bevege seg) til et hunnlig kjønnsorgan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg