Guineapepper . Av . Begrenset gjenbruk

guineapepper

Guineapepper
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Guineapepper er frøene av planten Aframomum melegueta i ingefærfamilien. Planten er en flerårig, liljeliknende urt, som kan bli opptil en meter høy. Bladene er lange og smale. Blomstene er små, rosa og enkeltstående. Frøkapslene er kardemommeliknende og opptil tre centimeter lange, og innholder mange små, rødbrune frø.

Faktaboks

Uttale
ginˈea-
Også kjent som
paradiskorn

Planten forekommer fra Sierra Leone til Kongo i Vest-Afrika.

Bruk

Bruken av guineapepper er i dag mer eller mindre begrenset til Vest-Afrika, der frøene tilsettes gryteretter med lam, kylling eller oksekjøtt og i ris- og grønnsaksretter. Ett unntak finnes likevel her i landet; guineapepper anvendes til smaksetting av flere typer akevitt. Krydderet kan ellers brukes på samme måte som pepper, men gir en annen smaksopplevelse. Det har også blitt brukt til å smaksette øl, eddik og brennevin.

Historie

I dag er guineapepper vanskelig å få tak i her i Vesten, men i tidligere tider var krydderet et vanlig substitutt for pepper. Guineapepper er også kjent som paradiskorn. Navnet paradiskorn fikk frøene av smarte handelsmenn som fortalte at planten bare vokste i Edens hage, og at frøene kom flytende nedover elver som rant ut av Paradis. På denne måten fikk de en ekstra god pris for varene sine.

I middelalderen var det et kostbart og høyt skattet krydder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg