etiopisk pepper

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Etiopisk pepper er et krydderfrø fra frukten av slekten Xylopia i familien Annonaceae. Den finnes i tropeområdene på alle kontinenter (Afrika, Asia og Amerika).

Faktaboks

Også kjent som

negerpepper, Senegalpepper, Afrikansk pepper

Arten Xylopia aethiopica er utbredt fra Etiopia til Vest-Afrika, men dyrkes i dag i mange tropiske strøk, blant annet på Antillene og i Guyana. I Indonesia kalles Xylopia-frukter for «Pisang-Pisang», siden de likner en klase av miniatyrbananer før fruktene åpner seg. Det kjøttfulle, ofte knallrøde eller oransjefargete innerste laget av fruktveggen danner etter hvert en geleaktig masse som inneholder ertestore gråaktige til glinsende svarte frø.

I det 17. århundre ble frøene innført til Nederland under navnet «Negerpepper» eller «Guineapepper». En del av den vestafrikanske kysten ble faktisk kalt «Pepperkysten», som sannsynligvis skyldes nettopp denne arten. Frøene er aromatiske med sterk brennende smak, og brukes fortsatt som et pepperliknende krydder. Den er ikke er beslektet med pepper (i slekten Piper, i familien Piperaceae, pepperfamilien) eller spansk pepper (i slekten Capsicum, i familien Solanaceae, søtvierfamilien).

Det finnes også et «peruviansk pepper» som vokser på trær opprinnelig fra Sør-Amerika, men som i dag dyrkes i tropiske strøk over hele kloden til krydder (Schinus molle i familien Anacardiaceae, hvor vi også finner mango, pistasjnøtt og cashewnøtt).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Roger Pihl

Er «negerpepper» et navn eller betegnelse som fortsatt kan brukes uten å tråkke i den politiske salaten? Jeg arbeider med en bok om kaffe, og «negerpepper» er en ingredisens i senegalesisk kaffe. Og har kanskje ikke lyst til å bruke uttrykket? Men, jeg har sånt sett dårlig tid, to uker fra i dag, 24/9-14. Takknemlig for svar.

skrev Roger Pihl

PS: Hva om å stjele det senegalesiske (wolof) navnet «djar»?

skrev Mari Paus

Hei! Vi endret betegnelsen til Etiopisk pepper som er en fornorsking av det latinske navnet på planten. Mvh. Mari Paus

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg