Xylopia aromatica
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Etiopisk pepper er et eviggrønt, tropisk tre som blir opptil 20 meter høyt. Det har læraktige blader, som blir circa ti cm lange. Blomstene er gulgrønne. Fruktene er 5–8 cm lange og vokser i klaser.

Faktaboks

Også kjent som
Senegalpepper, Afrikansk pepper
Vitenskapelig navn
Xylopia aethiopica
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Treet er hjemmehørende i lavlandsregnskog og på savannen i Afrika, men arten Xylopia aethiopica er utbredt fra Etiopia til Vest-Afrika. Det dyrkes i dag i mange tropiske strøk, blant annet på Antillene og i Guyana. I Indonesia kalles Xylopia-frukter for «Pisang-Pisang», siden de likner en klase av miniatyrbananer før fruktene åpner seg. Det kjøttfulle, ofte knallrøde eller oransjefargete innerste laget av fruktveggen danner etter hvert en geleaktig masse som inneholder ertestore gråaktige til glinsende svarte frø.

Det finnes også et «peruviansk pepper» som vokser på trær opprinnelig fra Sør-Amerika, men som i dag dyrkes i tropiske strøk over hele kloden til krydder (Schinus molle i familien Anacardiaceae, hvor vi også finner mango, pistasjnøtt og cashewnøtt).

Bruk

I afrikansk matlaging blir de tørkede fruktene knust eller tilsatt hele i supper og stuinger for så å bli fjernet før servering. Krydderet blir også brukt til å gni inn i kjøtt og fisk før steking eller grilling.

I Vest-Afrika brukes uttrekk av røttene mot malaria, parasitter og innvollsormer, og som munnvann og mot tannverk. Knuste frukter blandes i hud- kremer og kosmetiske produkter.

Historie

I det 17. århundre ble frøene innført til Nederland under navnet «Negerpepper» eller «Guineapepper». En del av den vestafrikanske kysten ble faktisk kalt «Pepperkysten», som sannsynligvis skyldes nettopp denne arten. Frøene er aromatiske med sterk brennende smak, og brukes fortsatt som et pepperliknende krydder. Den er ikke beslektet med pepper (i slekten Piper, i familien Piperaceae, pepperfamilien) eller spansk pepper (i slekten Capsicum, i familien Solanaceae, søtvierfamilien).

Etiopisk pepper er nå nærmest ukjent i Vesten, men krydderet ble brukt som peppersubstitutt før vanlig pepper ble importert fra India på regulær basis på 1500-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

etiopisk pepper
Xylopia aethiopica
Encyclopedia of Life-ID
305215
GBIF-ID
3157151

Kommentarer (3)

skrev Roger Pihl

Er «negerpepper» et navn eller betegnelse som fortsatt kan brukes uten å tråkke i den politiske salaten? Jeg arbeider med en bok om kaffe, og «negerpepper» er en ingredisens i senegalesisk kaffe. Og har kanskje ikke lyst til å bruke uttrykket? Men, jeg har sånt sett dårlig tid, to uker fra i dag, 24/9-14. Takknemlig for svar.

skrev Roger Pihl

PS: Hva om å stjele det senegalesiske (wolof) navnet «djar»?

skrev Mari Paus

Hei! Vi endret betegnelsen til Etiopisk pepper som er en fornorsking av det latinske navnet på planten. Mvh. Mari Paus

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg