smog

Smog over Kairo av . CC BY 2.0

Fotokjemisk smog. Over mange storbyer legger det seg ofte et teppe av fotokjemisk smog og støv, som her i Athen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Fotokjemisk smog av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Smog, form for luftforurensning som kan oppstå i de lavere luftlag når organiske stoffer (NMVOC: Non methane volatile organic compounds) og nitrogenoksider i atmosfæren reagerer kjemisk med hverandre på grunn av solstråling. Reaksjonene er meget kompliserte.

Faktaboks

Uttale
småg
Også kjent som

fotokjemisk smog

Fotokjemisk smog viste seg første gang som et problem i Los Angeles i 1940-årene; den første alvorlige forurensningskatastrofe skjedde i byen Donora i Pennsylvania i oktober 1948, da anslagsvis 6000 av byens 14 000 innbyggere ble syke og 18 mennesker døde.

Begrepet er ikke entydig definert, men beskrives ved fem karakteristiske kjennetegn:

  1. høy konsentrasjon av oksiderende stoffer (oksidanter) i atmosfæren,
  2. nedsatt sikt på grunn av dis
  3. lukt
  4. irritasjon av slimhinner
  5. skader på enkelte planter og materialer (blant annet gummi)

Luftens innhold av oksiderende stoffer, eller oksidanter, brukes gjerne som et mål på fotokjemisk smog. Det finnes en rekke oksidanter, mest vanlig er å måle mengden av ozon (O3) eller, i mindre grad, PAN (peroksyacetylnitrat). Målinger viser at i store deler av den industrialiserte verden kan det i luftmassene nær bakken opptre høyere konsentrasjoner av ozon enn den naturlige bakgrunn; dette gjelder både i by- og landdistrikter.

I Norge har Miljødirektoratet gitt anbefalte grenseverdier for maksimalt innhold av ozon i uteluft: 100 mikrogram per kubikkmeter av hensyn til helsevirkninger og 150 mikrogram per kubikkmeter for å beskytte planter, begge målt som timesmiddel. De anbefalte luftkvalitetskriteriene for ozon overskrides episodevis over store deler av landet, både når det gjelder helse og vegetasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg