Fotokjemisk smog

Fotokjemisk smog. Over mange storbyer legger det seg ofte et teppe av fotokjemisk smog og støv, som her i Athen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Smog over Kairo
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Smog er en form for luftforurensning. Den kan oppstå i lavere luftlag når organiske stoffer og nitrogenoksider i atmosfæren reagerer kjemisk med hverandre på grunn av solstråling.

Faktaboks

Uttale
småg
Etymologi
av engelsk smoke, ‘røyk’, og fog, ‘tåke’
Også kjent som

fotokjemisk smog

Fotokjemisk smog viste seg første gang som et problem i Los Angeles i 1940-årene. Den første alvorlige forurensningskatastrofen skjedde i byen Donora i Pennsylvania i oktober 1948, da anslagsvis 6000 av byens 14 000 innbyggere ble syke og 18 mennesker døde.

Begrepet er ikke entydig definert, men beskrives ved fem karakteristiske kjennetegn:

  1. Høy konsentrasjon av oksiderende stoffer (oksidanter) i atmosfæren
  2. Nedsatt sikt på grunn av dis
  3. Lukt
  4. Irritasjon av slimhinner
  5. Skader på enkelte planter og materialer (blant annet gummi)

Luftens innhold av oksiderende stoffer, eller oksidanter, brukes gjerne som et mål på fotokjemisk smog. Det finnes en rekke oksidanter. Det vanligste er å måle mengden av ozon (O3) eller, i mindre grad, PAN (peroksyacetylnitrat). Målinger viser at i store deler av den industrialiserte verden kan det i luftmassene nær bakken opptre høyere konsentrasjoner av ozon enn den naturlige bakgrunn; dette gjelder både i by- og landdistrikter.

I Norge har Miljødirektoratet gitt anbefalte grenseverdier for maksimalt innhold av ozon i uteluft: 100 mikrogram per kubikkmeter av hensyn til helsevirkninger og 150 mikrogram per kubikkmeter for å beskytte planter, begge målt som timesmiddel. De anbefalte luftkvalitetskriteriene for ozon overskrides episodevis over store deler av landet, både når det gjelder helse og vegetasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg