Kraftelektronikk, fagområde som omhandler styring og omforming av elektrisk energi ved bruk av halvledere. Ved bruk av kraftelektronikk kan energi nå styres og omformes på måter som tidligere ikke var mulig. I tillegg vil styringen og omformingen skje hurtigere og mer energieffektivt. Med de halvlederkomponenter som nå er tilgjengelig, strekker effektområdet seg fra brøkdeler av watt og helt opp til hundrevis av megawatt.

Likeretter er et apparat som omformer elektrisk energi fra vekselspenning til likespenning. All vår elektriske energi produseres som vekselstrøm fordi dette er det enkleste. Men en betydelig del av denne energien blir omformet til likespenning i likerettere. Bruksområdet er fra mindre effekter i radio, fjernsyn og annen hjemmeelektronikk, til de største effekter vi finner i forbindelse med elektrolyse i metallurgisk industri.

Vekselretter er et apparat som omformer elektrisk energi fra likespenning til vekselspenning. Et eksempel på bruk er i nødstrømsforsyning for å lage en 230 volt 50 Hz vekselspenning med strøm fra batteri når vanlig nettspenning faller ut ved feil.

Likespenningsomformer er et apparat som omformer likespenning fra ett nivå til et annet. Eksempelvis vil det i mye elektronisk utstyr brukes flere forskjellige likespenningsnivåer (f.eks. i fjernsynsapparater). Her vil det fra en felles likespenning brukes en likespenningsomformer for å generere de øvrige likespenninger. I elektriske biler sitter det en likespenningsomformer mellom batteri og likestrømsmotor for å gi motoren en variabel likespenning og dermed en variabel hastighet.

Frekvensomformer er et apparat som omformer vekselspenning med én frekvens til en vekselspenning med en annen frekvens (fast eller variabel). Vesentlige anvendelser er til hastighetsstyring av asynkrone kortslutningsmotorer i f.eks. lokomotiver, elektriske pumper, vifter og papirmaskiner.

Vekselspenningsstyring er et apparat som, med utgangspunkt i en fast vekselspenning med gitt frekvens på inngangen, gir en styrbar vekselspenning med samme frekvens på utgangen. Normalt vil det være en inngangsspenning på 230 volt, 50 Hz og en utgangsspenning på 0–230 volt, 50 Hz. Typiske anvendelser er til lysdimming og for å styre hastigheten på elektrisk verktøy, f.eks. håndboremaskin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.