kraftelektronikk

regulering av gjennomsluppet energi, som forkantdimming og bakkantdimming.

Artikkelstart

Kraftelektronikk er et fagområde som omhandler styring og omforming av elektrisk energi ved bruk av halvledere. Ved bruk av kraftelektronikk kan små og store energimengder styres og omformes på en enkel, hurtig og energieffektiv måte.

Bruk

Typisk bruk er som dimmere til å regulere belysning. Sinuskurven til spenningen er periodisk lik 0V i en bestemt tid. Det skilles mellom forkantdimming og bakkantdimming.

Apparattyper

Likeretter

Likeretter er et apparat som omformer elektrisk energi fra vekselspenning til likespenning. All elektrisk energi produseres som vekselstrøm fordi dette er det enkleste, men en betydelig del av denne energien blir omformet til likespenning i likerettere. Bruksområdet er fra mindre effekter i radio, tv og annen hjemmeelektronikk, til de største effektene som finner i forbindelse med elektrolyse i metallurgisk industri.

Vekselretter

Vekselretter er et apparat som omformer elektrisk energi fra likespenning til vekselspenning. Et eksempel på bruk er i nødstrømsforsyning for å lage en 230 volt 50 Hz vekselspenning med strøm fra batteri når vanlig nettspenning faller ut ved feil.

Likespenningsomformer

Likespenningsomformer er et apparat som omformer likespenning fra ett nivå til et annet. Eksempelvis vil det i mye elektronisk utstyr brukes flere forskjellige likespenningsnivåer. Her vil det fra en felles likespenning brukes en likespenningsomformer for å generere de øvrige likespenninger. I elektriske biler sitter det en likespenningsomformer mellom batteri og likestrømsmotor for å gi motoren en variabel likespenning og dermed en variabel hastighet.

Frekvensomformer

Frekvensomformer er et apparat som omformer vekselspenning med én frekvens til en vekselspenning med en annen frekvens (fast eller variabel). Vesentlige anvendelser er til hastighetsstyring av asynkrone kortslutningsmotorer i for eksempel lokomotiver, elektriske pumper, vifter og elektriske biler.

Vekselspenningsstyring

Vekselspenningsstyring er et apparat som, med utgangspunkt i en fast vekselspenning med gitt frekvens på inngangen, gir en styrbar vekselspenning med samme frekvens på utgangen. Normalt vil det være en inngangsspenning på 230 volt, 50 Hz og en utgangsspenning på 0–230 volt, 50 Hz. Typiske anvendelser er til lysdimming og for å styre hastigheten på elektrisk verktøy, for eksempel håndboremaskin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg