Vindturbin, vindmotor, ofte feilaktig kalt vindmølle. En vindturbin har oftest tre turbinblader (vinger) på horisontal aksel plassert i maskinhus på toppen av et tårn. Maskinhuset vris, enten ved hjelp av elektriske motorer eller ved hjelp av vinden, slik at turbinbladene roterer i et plan loddrett på vindretningen. Vindturbinen kan også ha vertikal aksel opp fra maskinhuset som er fundamentert på bakken. Vindturbinen omformer vindens bevegelsesenergi til rotasjonsenergi i turbinen i henhold til Betz' lov.

Hovedkomponentene i maskinhuset kan være gir (men det finnes også turbinløsninger uten gir, kalt direktedrevet vindturbin), generator, transformator, brems, dreiemotor (for turbiner med horisontal aksel) og kontrollsystem. En moderne vindturbin roterer når vindhastigheten i navhøyde er mellom 3 m/s og 25 m/s. Beste virkningsgrad oppnås ved en vindstyrke på ca. 13 m/s. Ved vindstyrker på over 25 m/s bremses og låses bladene for å unngå skade på turbinen. 

Vindturbin med generator utgjør til sammen et vindkraftverk. Når flere vindturbiner med generator er koplet sammen i en installasjon kaller vi det en vindpark.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.