elfly

Artikkelstart

Elfly er luftfartøy som har elektrisitet som drivkraft. Teknologien er bygget på at propellene drives av elektromotorer, som får strøm fra forskjellige kilder – som regel et batteri som er ladet.

Teknologien er ikke ny. Det har vært elektrisk drevne luftfartøy helt tilbake til 1883, da det første luftskipet med motordrift fikk installert en elektromotor. Teknologien er testet og brukt i ulike luftfartøy opp gjennom tiden etter dette, men er blitt høyaktuelt de siste årene, i forbindelse med fokus på bærekraftige løsninger og null-/lavutslipp innen all teknologi.

Elektriske motorer har enklere vedlikehold enn dagens fossile motorteknologi i flyene. I tillegg er de fysisk mindre, noe som fører til lavere luftmotstand. Støy er også betydelig redusert i forhold til dagens motorteknologi.

Flybransjen jobber på ulike nivåer i forhold til å erstatte dagens fuelteknologi med utslippsfrie løsninger. Her spiller eldrift en vesentlig rolle, der man jobber for en modernisering av luftfartøyene, slik at både den konkrete driften av flyet, og også forprosessen som skaper strøm til elektromotorene skal skje på bærekraftig måte.

Avinor AS har et uttalt mål om at den norske innenriksluftfarten skal være elektrifisert innen 2040.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg