Dimmer, eller lysregulator, er en anordning som sammen med lysbryter brukes for å regulere lysstyrken til en lyskilde. Lysstyrken reguleres ved å variere spenningen inn til lyskildene eller transformatoren som mater lyskildene.

Moderne dimmere, fasesnitt-dimmere, er elektroniske og tyristorstyrt. Foruten for glødelamper er de konstruert for å brukes i forbindelse med vanlige transformatorer, LED- og halogenlamper. Ved bruk av elektroniske transformatorer må det brukes såkalt faseavsnitt-dimmer.

Alle lyskilder kan dimmes, men armatur/forkoplingsutstyr må være klargjort for det. Dette gjelder for eksempel lysrør, hvor det kreves en spesiell type elektronisk forkoplingsutstyr. Lysrøret dimmes da ved en kombinert styring av strøm, spenning og frekvens. Det er viktig at lysrør ikke dimmes så langt ned at de slukker. Det vil nemlig skade katodene og lysrøret får meget kort levetid. Ved dimming av lysrør kan man oppleve en viss endring i lysfargen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg