Tyristor, styrbar halvlederlikeretter, i alminnelighet av silisium.

Faktaboks

Uttale
tyrˈistor

Tyristoren har fire halvledersjikt på hverandre, avvekslende med positive og negative ladningsbærere p–n–p–n, hvorav de to ytterste tilkobles hovedstrømkretsen og det midtre p-sjikt en styreelektrode.

Tyristoren sperrer mot strømgjennomgang i begge retninger inntil styreelektroden påtrykkes en positiv impuls, da tennes tyristoren i gjennomgangsretningen, og den slipper strømmen igjennom som en vanlig diode inntil strømmens nullgjennomgang.

Ved å faseforskyve tennimpuls-spenningen i forhold til spenningen over tyristoren kan man regulere den likerettede spenning og derved strømmen gjennom den tilkoblede belastning fra full-last til null-last.

Fordi reguleringen i praksis er taps- og treghetsfri, har tyristorer fått utstrakt anvendelse til elektronisk styring for mange formål, blant annet for hastighetsregulering av elektriske motorer og batteridrevne kjøretøyer, regulering av belysnings- og varmeanlegg, vekselrettere samt like-vekselrettere for kraftoverføring med høyspent likestrøm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg