Avbruddsfri strømforsyning, UPS, utstyrsenhet koblet til driftskritisk utstyr, f.eks. datamaskiner og operasjonsutstyr på sykehus, for å sikre en kontinuerlig strømtilførsel. 

UPS skiller seg fra tradisjonelle sikringstiltak som bruk av nødaggregater, ved at den nærmest momentant trår i kraft når den ordinære strømforsyningen svikter. Det gjøres ved hjelp av en strømreserve som kan være i form av batteri, superkondensator, eller svinghjul som automatisk overtar strømforsyningen hvis det oppstår en feil i elnettet.

Mange avbruddsfrie strømforsyninger kombinerer UPS med teknologi som skal sikre en ren og stabil strømtilførsel. Den kan f.eks. bestå av en likeretter, en vekselretter, et batteri og en statisk bryter (halvlederbryter). Et galvanisk skille (se skilletransformator) mellom strømnettet og utgangen til utstyret hindrer bl.a. jordingsfeil i å forplante seg. Innebygde filtre skal sikre mot nettstøy, utladninger og spenningsvariasjoner (transienter) som kan få følsom elektronikk til å svikte.

Moderne avbruddsfrie strømforsyninger koblet til datautstyr, kan ved spenningsfrafall gi signal til en kontrollenhet som iverksetter en kontrollert nedkjøring av systemet, eller den kan utløse en alarm for å varsle ansvarlige. På denne måten kan tap av data forhindres.

Avbruddsfrie strømforsyninger finnes i mange størrelser, fra 250 VA for PCer og mindre kommunikasjonsenheter til store anlegg på flere hundre kVA. Disse gir strøm nok til å holde systemet i drift i fra noen få minutter og opptil en halv time.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.