avbruddsfri strømforsyning

Artikkelstart

Avbruddsfri strømforsyning, forkortet UPS, er en enhet som kobles til driftskritisk utstyr for å sikre en kontinuerlig strømtilførsel uten fare for avbrudd. Den brukes for eksempel i datamaskiner og operasjonsutstyr på sykehus.

Faktaboks

Også kjent som
UPS, av engelsk Uninterrupted Power Supply

Virkemåte

UPS skiller seg fra tradisjonelle sikringstiltak, som bruk av nødaggregater, ved at den nærmest momentant trår i kraft når den ordinære strømforsyningen svikter. Det gjøres ved hjelp av en strømreserve som kan være i form av batteri eller superkondensatorer som automatisk overtar strømforsyningen hvis det oppstår en feil i elnettet.

Mange avbruddsfrie strømforsyninger kombinerer UPS med teknologi som skal sikre en spesielt ren og stabil strømtilførsel. Den kan for eksempel bestå av en likeretter, en vekselretter, et batteri og en statisk bryter (halvlederbryter). Et galvanisk skille (se skilletransformator) mellom strømnettet og utgangen til utstyret hindrer blant annet jordfeil i å forplante seg videre. Innebygde filtre skal sikre mot nettstøy, utladninger og spenningsvariasjoner (transienter) som kan få følsom elektronikk til å svikte.

Moderne avbruddsfrie strømforsyninger koblet til datautstyr kan ved spenningsfrafall gi signal til en kontrollenhet som iverksetter en kontrollert nedkjøring av systemet, eller den kan utløse en alarm for å varsle ansvarlige. På denne måten kan tap av data forhindres.

Avbruddsfrie strømforsyninger finnes i mange størrelser, fra 250 VA for PC-er og mindre kommunikasjonsenheter til store anlegg på flere hundre kVA. Disse kan gi nok strøm til å holde systemet i drift fra noen få minutter og opp til en time.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg