HVDC - High-Voltage Direct Current

HVDC er et system der en bruker høyspent likestrøm til kraftoverføring i stedet for vekselstrøm, som er det vanlige. Betegnelsen er en forkortelse for engelsk High-Voltage Direct Current.

Faktaboks

Også kjent som

høyspent likestrømsoverføring, High-Voltage Direct Current

HVDC kan være aktuelt når én eller flere av følgende betingelser er oppfylt:

  1. Når stor effekt skal overføres over meget lang avstand (mer enn 1000 km)
  2. Når kabeloverføring på likestrømnivå er nødvendig av andre grunner
  3. Når sterke vekselstrømnett skal sammenkoples med en enkel, relativt svak forbindelse

Det kan også være andre grunner til å velge HVDC. Teknikken gir god mulighet til å kunne regulere effekt hurtig og presist i nettet, og dermed kan den blant annet dempe hurtige effektsvingninger.

Verdens første praktiske anvendelse av en HVDC-forbindelse fant sted med kvikksølvdamp-likeretter ved etablering av en 100 kV-forbindelse mellom det svenske fastlandet og Gotland i 1954. Det egentlige gjennombruddet for teknikken kom likevel først med tyristoren (se kraftelektronikk), som ble utviklet til effektformål av det svenske elektrokonsernet ASEA AB (nå ABB).

I dag brukes teknikken over hele verden. For eksempel er alle kabelforbindelsene mellom Skandinavia og det europeiske fastlandet basert på HVDC-teknikken. Det benyttes enlederkabel, og havvannet fungerer som returleder.

Ved store sjøkabelforbindelser forlagt i norske fjorder vil man også benytte HVDC-teknikk. Teknikken er velkjent og driftsikkerheten god. Det som hittil har begrenset bruken av sjøkabelforbindelser er først og fremst at anleggene er vesentlig dyrere å bygge enn tradisjonelle linjer. Ved feil på sjøkabler må man også påregne betydelig lengre reparasjonstid enn for tradisjonelle linjer.

HVDC likestrømskabler i Europa 2008. Røde er eksisterende, grønne er under bygging, stiplet blå er planlagre.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg