HVDC – High-Voltage Direct Current

Eksisterende (røde) og planlagte likestrømskabler i Europa.

Wikimedia. fri

System der en bruker høyspent likestrøm til kraftoverføring i stedet for vekselstrøm, som er det vanlige. HVDC kan være aktuelt når en eller flere av følgende betingelser er oppfylt: 1) Stor effekt skal overføres over meget lang avstand (mer enn 1000 km); 2) kabeloverføring er nødvendig over mellomlang avstand; 3) sterke vekselspenningsnett skal sammenkoples med en enkel, relativt svak forbindelse. Det kan også være andre grunner til å velge HVDC, da teknikken gir god mulighet til å kunne regulere effekt hurtig og presist i nettet og dermed bl.a. kunne dempe hurtige effektsvingninger.

Verdens første praktiske anvendelse HVDC-forbindelse fant sted med kvikksølvdamp-likeretter ved etablering av en 100 kV-forbindelse mellom det svenske fastlandet og Gotland i 1954. Det egentlige gjennombruddet for teknikken kom dog først med tyristoren (se kraftelektronikk), som ble utviklet til effektformål av det svenske elektrokonsernet ASEA AB (nå ABB). I dag brukes teknikken over hele verden. For eksempel er alle kabelforbindelsene mellom Skandinavia og Kontinentet basert på HVDC-teknikken. Det benyttes enlederkabel og havvannet fungerer som returleder.

Ved store sjøkabelforbindelser forlagt i norske fjorder vil man også benytte HVDC-teknikk. Teknikken er velkjent og driftsikkerheten god. Det som hittil har begrenset bruken av sjøkabelforbindelser er først og fremst at anleggene er vesentlig dyrere å bygge enn tradisjonelle linjer, i størrelsesorden 4-5 ganger dyrere. Ved feil på sjøkabler må man også påregne betydelig lengre reparasjonstid enn for tradisjonelle linjer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.