HVDC – High-Voltage Direct Current

Eksisterende (røde) og planlagte likestrømskabler i Europa.

Wikimedia. fri

System der en bruker høyspent likestrøm til kraftoverføring i stedet for vekselstrøm, som er det vanlige. HVDC kan være aktuelt når en eller flere av følgende betingelser er oppfylt: 1) Stor effekt skal overføres over meget lang avstand (mer enn 1000 km); 2) kabeloverføring er nødvendig over mellomlang avstand; 3) sterke vekselspenningsnett skal sammenkoples med en enkel, relativt svak forbindelse. Det kan også være andre grunner til å velge HVDC, da teknikken gir god mulighet til å kunne regulere effekt hurtig og presist i nettet og dermed bl.a. kunne dempe hurtige effektsvingninger.

Verdens første praktiske anvendelse HVDC-forbindelse fant sted med kvikksølvdamp-likeretter ved etablering av en 100 kV-forbindelse mellom det svenske fastlandet og Gotland i 1954. Det egentlige gjennombruddet for teknikken kom dog først med tyristoren (se kraftelektronikk), som ble utviklet til effektformål av det svenske elektrokonsernet ASEA AB (nå ABB). I dag brukes teknikken over hele verden. For eksempel er alle kabelforbindelsene mellom Skandinavia og Kontinentet basert på HVDC-teknikken. Det benyttes enlederkabel og havvannet fungerer som returleder.

Ved store sjøkabelforbindelser forlagt i norske fjorder vil man også benytte HVDC-teknikk. Teknikken er velkjent og driftsikkerheten god. Det som hittil har begrenset bruken av sjøkabelforbindelser er først og fremst at anleggene er vesentlig dyrere å bygge enn tradisjonelle linjer, i størrelsesorden 4-5 ganger dyrere. Ved feil på sjøkabler må man også påregne betydelig lengre reparasjonstid enn for tradisjonelle linjer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.