likespenningsomformer

Fig.1 Step-down konverter
Fig. 2 Step-up konverter.

Artikkelstart

Likespenningsomformer er en krets som bruker elektronikkomponenter for å endre elektrisk likespenning til en annen verdi, for eksempel fra tolv volt til fem volt.

For å lage likespenningsomformere benyttes det raske, spenningstyrte transistorer, for eksempel IGBT. Disse bryterne har ikke noe spenningsfall når de leder strøm; effektapet blir derfor lavt og virkningsgraden høy.

To ulike likespenningsomformere

Det skilles mellom «step-down» eller «buck konverter», som senker spenningen, og «step-up» eller «boost konverter», som øker spenningen. Det er ulike kretser for disse.

Step-down-konverter

En enkel krets for denne tegnes opp i figur 1 og kretsen har én bryter, som ofte er en transistor som må være spenningsstyrt og rask, for eksempel en IGBT. Denne skrus av og på periodisk, og siden dioden bare leder strøm én vei, vil denne sperre når transistoren er på. Når transistoren er av, vil motspenningen fra spolen bli ledet gjennom dioden og spenningen ut vil være 0 volt. Spenningen ut kan da beskrives og skisseres som vist i figur 1.

Step-up-konverter

En ny krets for denne koplingen er tegnet i figur 2 og igjen skrues bryter Q1 av og på periodisk Spenningen over spolen kan utledes og skisseres som vist i figur 2.

Den tredje koplingen er step-down – step-up.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg