. Begrenset gjenbruk

. Begrenset gjenbruk

Likespenningsomformer, et apparat som ved bruk av halvlederbrytere omformer en likespenning fra én verdi til en likespenning med en annen verdi. Halvlederbryteren styres, dersom det er en transistor, slikt at det blir minst mulig spenningsfall over bryteren når den er innkoblet og leder strøm. Derved oppnås relativt små tap i kretsen, og likespenningsomformeren får høy virkningsgrad.

En enkel kretsløsning som er mye brukt i elektriske trucker og elektriske biler er vist i figuren. Kretsen har to «brytere», transistoren T og dioden D som lukkes og åpnes for hver periode. Ved start av en periode leder T mens D er brutt slik at strømmen flyter fra UB gjennom spolen L og motor. Spenningsforskjellen (UBUM) som ligger over spolen, vil medføre at strømmen i spole og motor øker. Etter tiden t1 brytes strømmen gjennom transistoren T. Spolen vil da forsøke å opprettholde strømmen og setter opp spenning over spolen L med motsatt polaritet. Når spenningen er –UM vil dioden lede, og spolen lader seg ut i tiden t2.

Vi kan anta at t1 og t2 er kortvarige og at «brytere» og spole er tapsfrie. Strømmen i spolen vil da bli tilnærmet konstant. Effekt inn = \(U_B \cdot t \cdot \frac{t_1}{t_1+t_2}\), dvs. at det flyter kun strøm i tiden t1 av periodene. Effekt ut = UM·i·(t1+t2), dvs. at det flyter hele tiden strøm i spolen. Spenningsomformingen er: \(U_M = U_B \cdot \frac{t_1}{t_1+t_2}\).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.