mikrokontroller

Bildet viser en Arduino Pro Mini, med en ATMega328 mikrokontroller, og en krystalloscillator.

Artikkelstart

En mikrokontroller er en integrert krets som i tillegg til en prosessor inneholder noen funksjonsblokker, for eksempel minne og inn–ut-enheter, på den samme kretsen.

Faktaboks

Uttale
mˈikrokontroller
Etymologi
engelsk microcontroller
Også kjent som

single chip microprocessor

Den inneholder ikke-flyktig minne (PROM), arbeidsminne (RAM) og en mikroprosessor. Den kan også ha mer spesialiserte funksjoner, avhengig av hva den skal brukes til. Derfor kan en mikrokontroller brukes med noen få, eller ingen ekstra komponenter.

Bildet viser et lite kretskort med en Arduino Pro Mini, som har en ATMega328 mikrokontroller, og en krystalloscillator. Dette er tilstrekkelig for et system med en mikrokontroller.

Programmet den skal kjøre legges i det ikke-flyktige minnet, og den vil bli startet opp med det samme programmet hver gang den blir tilført energi. Denne konfigureringen av mikrokontrolleren skjer vanligvis når den monteres på et kretskort for det endelige produktet den skal være i.

Anvendelser

Mikrokontrollere benyttes der noe skal overvåkes eller styres.

Elektriske ovner med intelligente termostater har en eller flere. En bil kan ha flere hundrede mikrokontrollere, som for eksempel brukes for å overvåke lufttrykket i dekkene, styre innsprøytingen for en forbrenningsmotor, eller ladingen for en elektrisk bil.

Dersom en bil har varsling av for lite avstand til bilen foran under kjøring, eller parkeringsvarsler, er det en mikrokontroller som gjør dette. Da har bilen en mikrokontroller med sensorer som registrerer avstand til objekter rundt og bevegelser som disse gjør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg