En likeretter er et apparat som omformer vekselspenning (og vekselstrøm) til likespenning. Likerettere deles i to grupper: ustyrte likerettere og styrte likerettere. Hovedkomponenten i ustyrte likerettere er dioden, som i seg selv er en likeretter da den bare tillater at strømmen flyter èn vei. I styrte likerettere er tyristoren hovedkomponenten, da den tillater en styring av strømretningen via en elektrisk puls.

Ustyrte likerettere

Likeretter

Likeretter. Brokobling. Kondensatoren sørger for en viss glatting av likespenningen.

Av /Store norske leksikon ※.

En ustyrt likeretter består av en sammenkobling av en transformator og halvlederdioder. Sammenkoblingen kan gjøres på forskjellige måter. Ut fra pris og teknisk enkelthet er det enfasebrokobling og trefasebrokobling som i praksis er de mest brukte.

Brokobling

Enfasebrokobling brukes i stor utstrekning som strømforsyning til elektronisk utstyr, både i hjemmeelektronikk (TV, video, PC med mer) og til profesjonell elektronikk. Koblingen inneholder en kondensator som brukes til grovglatting av likespenningen. Videre finglatting til nødvendig likespenningskvalitet gjøres normalt i en etterfølgende transistorstabilisert strømforsyning, en regulert strømforsyning.

Vekselstrømmen som går til disse likeretterne, vil på grunn av glattekondensatoren ikke bli helt sinusformet, men ha en «pulset» form. Dette forårsaker en viss forstyrrelse og forvrengning av nettspenningen.

Trefasebrokobling gir glattere likespenning og nærmere sinusformet nettstrøm enn den tilsvarende enfasekoblingen. Koblingen brukes der det er behov for større effekter, fra noen få kilowatt og oppover. Flere trefase-brokoblinger kan kobles sammen ved bruk av transformator til store likeretteranlegg, for eksempel til elektrolyseanlegg

Styrte likerettere

Likeretter

Eksempel på likeretting/vekselretting på sjøkabeloverføringene mellom Norge og kontinentet. Her anvendes tyristorer. Overføringen skjer med likestrøm for å minimere tapene.

Av /Store norske leksikon ※.

I styrte likerettere er diodene helt eller delvis erstattet med tyristorer. En tyristor er i prinsippet en halvlederdiode som sperrer for ledning inntil den blir tilført et lite strømsignal, en tennpuls. Tyristoren vil deretter lede som en diode inntil strømmen i komponenten kommer til null. Ved å gi forsinkede tennpulser blir middelverdien av den likerettede spenningen styrt til ønskede verdier.

Aktuelle anvendelser er som strømforsyning til elektriske likestrømmaskiner for å oppnå hastighetsstyring, for eksempel i lokomotiver, heiser, dreiebenker med mer.

Under spesielle driftsforhold og ved en ytre påtrykt likespenning kan man få en effektretning fra likespenningen og til vekselstrømsnettet i den styrte likeretteren (se vekselretter). Dette forholdet utnyttes for eksempel i de høyspente likestrømsoverføringer (sjøkabler) som er etablert mellom Norge og kontinentet. I et gitt tilfelle kan effekten likerettes i Norge og overføres som høyspent likestrøm i kabel til kontinentet. Der fungerer likeretteren som vekselretter som omformer energien til vekselstrøm som fases inn på det kontinentale nettet. Likeretteren kan så på et annet tidspunkt reverseres, slik at energiretningen blir fra kontinentet til Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg