LED-belysning

Forkortelsen LED skrevet med LED-lys (lysdioder) i flere farger.
LED
Av /Shutterstock.
LED-lys brukes mye i friluftsutstyr som sykkel- og hodelykter.
Hodelykt og sykkellykt
Shutterstock.

LED-lampe eller LED-pære er en lyspære satt sammen av flere lysdioder og utstyrt med sokkel slik at de kan erstatte vanlige lyspærer med standard E14 eller E27 skrusokkel.

Faktaboks

etymologi:
av engelsk Light-Emitting Diode

LED-lamper har flere viktige fordeler: De er svært energieffektive; mens de gamle lyspærene med glødetråd omsatte omkring 5 % av energiforbruket til lys, og resten til varme, er tilsvarende for LED-lampene cirka 80 % til lys. Det betyr for eksempel at en 7 watt LED-pære gir omtrent samme lysmengde som en 60 watt «gammeldags» lyspære. Levetiden er også mye lengre, fra 15 000 timer og oppover, mens den er 1000-2500 timer for gammeldagse lyspærer.

Mens de første LED-lampene ga et kaldt hvitt lys, kan de i dag fås i mange fargetoner, blant annet varmhvit, som ligner lyset fra glødelamper. Anlegg med LED-belysning kan også utføres med dimming.

På den negative siden kan det anføres at LED-lamper er dyrere og ofte har en noe mindre strømlinjeformet utførelse. Dette siste skyldes at LED-lampene må utføres med egnet forkoplingsutstyr innebygd i lampen. Dette for å tilpasse spenningen og begrense strømmen.

I takt med de senere års bevissthet på energiøkonomisering har det blitt mer og mer vanlig at vei-/ gate- og flombelysning også utføres med LED. Dessuten er LED mye brukt som parkerings- og markeringslys på biler og som varsels- og trafikklys på gater og veier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg