LED
Forkortelsen LED skrevet med LED-lys (lysdioder) i flere farger.
LED
Av /Shutterstock.
Hodelykt og sykkellykt
LED-lys brukes mye i friluftsutstyr som sykkel- og hodelykter.
Hodelykt og sykkellykt
Shutterstock.

LED-lampe eller LED-pære er en lyspære som er satt sammen av flere lysdioder og utstyrt med sokkel slik at de kan erstatte vanlige lyspærer med standard E14 eller E27 skrusokkel.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk Light-Emitting Diode
Også kjent som

LED-pære, LED-lampe

Teknologien til LED ble utviklet av Isamu Akasaki sammen med Hiroshi Amano og Shuji Nakamura, som ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2014.

LED-lamper har flere viktige fordeler fremfor glødetrådlyspærer. De er blant annet svært energieffektive; mens de gamle lyspærene med glødetråd omsatte omkring 5 prosent av energiforbruket til lys, og resten til varme, er tilsvarende for LED-lampene cirka 80 prosent til lys. Det betyr for eksempel at en 7 watt LED-pære gir omtrent samme lysmengde som en 60 watt «gammeldags» lyspære. Levetiden er også mye lengre, fra 15 000 timer og oppover, mens gammeldagse lyspærer typisk har en levetid på 1000–2500 timer.

Mens de første LED-lampene ga et kaldt hvitt lys, kan de i dag fås i mange fargetoner, blant annet varmhvit, som ligner lyset fra glødelamper. For å lage LED-lyspærer som inneholder et bredest mulig spekter av farger og dermed virker å gi et naturlig hvitt lys, belegges diodene med fosforer, lysstoffer. Lyset LED-lampene gir er en blanding av diode- og lysstoff-lys. Anlegg med LED-belysning kan også utføres med dimming.

På den negative siden kan det anføres at LED-lamper er dyrere og ofte har en noe mindre strømlinjeformet utførelse. Dette siste skyldes at LED-lampene må utføres med egnet forkoplingsutstyr innebygd i lampen. Dette for å tilpasse spenningen og begrense strømmen.

I takt med de senere års bevissthet på energiøkonomisering har det blitt mer og mer vanlig at vei-/ gate- og flombelysning også utføres med LED. Dessuten er LED mye brukt som parkerings- og markeringslys på biler og som varsels- og trafikklys på gater og veier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg