LED-lampe eller LED-pære. Lyspære satt sammen av flere lysdioder og utstyrt med sokkel slik at de kan erstatte vanlige lyspærer med standard E14 eller E27 skrusokkel. LED-lamper har flere viktige fordeler: De er svært energieffektive; mens de gamle lyspærene med glødetråd omsatte omkring 5 % av energiforbruket til lys, og resten til varme, er tilsvarende for LED-lampene ca. 80 % til lys. Det betyr f.eks. at en 7 watt LED-pære gir omtrent samme lysmengde som en 60 watt "gammeldags" lyspære. Levetiden er også mye lengre, fra 15 000 timer og oppover, mens den er 1000-2500 timer for vanlige glødelamper.

Mens de første LED-lampene ga et kaldt hvitt lys kan de i dag fås i flere fargetoner, bl.a. varmhvit, som ligner lyset fra glødelamper. Anlegg med LED-belysning kan også utføres med dimming, akkurat som vanlige glødelamper. 

På den negative siden kan det anføres at LED-lamper er dyrere og ofte har en noe mindre strømlinjeformet utførelse. Dette siste skyldes at LED-lampene må utføres med egnet forkoplingsutstyr innebygd i lampen. Dette for å tilpasse spenningen og begrense strømmen.

I takt med de senere års fokus på energiøkonomisering har det blitt mer og mer vanlig at vei-/ gate- og flombelysning også utføres med LED. Dessuten er LED mye brukt som parkerings- og markeringslys på biler og som varsels- og trafikklys på gater og veier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.