LED-belysning

LED-lampe eller LED-pære er en lyspære satt sammen av flere lysdioder og utstyrt med sokkel slik at de kan erstatte vanlige lyspærer med standard E14 eller E27 skrusokkel.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk Light-Emitting Diode

LED-lamper har flere viktige fordeler: De er svært energieffektive; mens de gamle lyspærene med glødetråd omsatte omkring 5 % av energiforbruket til lys, og resten til varme, er tilsvarende for LED-lampene cirka 80 % til lys. Det betyr for eksempel at en 7 watt LED-pære gir omtrent samme lysmengde som en 60 watt «gammeldags» lyspære. Levetiden er også mye lengre, fra 15 000 timer og oppover, mens den er 1000-2500 timer for gammeldagse lyspærer.

Mens de første LED-lampene ga et kaldt hvitt lys, kan de i dag fås i mange fargetoner, blant annet varmhvit, som ligner lyset fra glødelamper. Anlegg med LED-belysning kan også utføres med dimming.

På den negative siden kan det anføres at LED-lamper er dyrere og ofte har en noe mindre strømlinjeformet utførelse. Dette siste skyldes at LED-lampene må utføres med egnet forkoplingsutstyr innebygd i lampen. Dette for å tilpasse spenningen og begrense strømmen.

I takt med de senere års bevissthet på energiøkonomisering har det blitt mer og mer vanlig at vei-/ gate- og flombelysning også utføres med LED. Dessuten er LED mye brukt som parkerings- og markeringslys på biler og som varsels- og trafikklys på gater og veier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg