LED-lampe eller LED-pære. Lyspære satt sammen av flere lysdioder og utstyrt med sokkel slik at de kan erstatte vanlige lyspærer med standard E14 eller E27 skrusokkel. LED-lamper har flere viktige fordeler: De er svært energieffektive; mens de gamle lyspærene med glødetråd omsatte omkring 5 % av energiforbruket til lys, og resten til varme, er tilsvarende for LED-lampene ca. 80 % til lys. Det betyr f.eks. at en 7 watt LED-pære gir omtrent samme lysmengde som en 60 watt "gammeldags" lyspære. Levetiden er også mye lengre, fra 15 000 timer og oppover, mens den er 1000-2500 timer for vanlige glødelamper.

Mens de første LED-lampene ga et kaldt hvitt lys kan de i dag fås i flere fargetoner, bl.a. varmhvit, som ligner lyset fra glødelamper. Anlegg med LED-belysning kan også utføres med dimming, akkurat som vanlige glødelamper. 

På den negative siden kan det anføres at LED-lamper er dyrere og ofte har en noe mindre strømlinjeformet utførelse. Dette siste skyldes at LED-lampene må utføres med egnet forkoplingsutstyr innebygd i lampen. Dette for å tilpasse spenningen og begrense strømmen.

I takt med de senere års fokus på energiøkonomisering har det blitt mer og mer vanlig at vei-/ gate- og flombelysning også utføres med LED. Dessuten er LED mye brukt som parkerings- og markeringslys på biler og som varsels- og trafikklys på gater og veier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.