Boeing P-26 ustilt ved National Museum of the United States Air Force

U.S. Air Force photo.

Boeing P-26 var et enmotors jagerfly utviklet og produsert av Boeing. Det var et lavvinget monoplan bygget i helmetall. Det er et tidlig eksempel fra generasjonen av jagerfly fra siste halvdel av mellomkrigstiden, med en konstruksjon som delvis var moderne for sin tid og delvis var i ferd med å bli utdatert.

Historie

P-26 fløy første gang 20. mars 1932, og ble levert til den amerikanske hærens flyvåpen fra 1934. P-26 var faset ut som jagerfly av den amerikanske hærens flyvåpen ved angrepet på Pearl Harbor i desember 1941. Mange hadde blitt videresolgt til Filippinene, Guatemala og Panama, og det filippinske flyvåpenet brukte P-26 under den japanske invasjonen av Filippinene. Omkring 150 P-26 ble produsert, hvorav tolv av eksportvarianten Model 281, ett for de spanske republikanerne og elleve for Kina. P-26 var i Guatemala i bruk til midten av 1950-tallet.

Spesifikasjoner

Varianten P-26A var utstyrt med en Pratt & Whitney R-1340 Wasp nisylindret stjernemotor med en ytelse på 600 hestekrefter. Flyets utrustning bestod av to 7,62-millimeter mitraljøser.

  • Vingespenn: 8,52 meter
  • Lengde: 7,19 meter
  • Lastet vekt: 1331 kilogram
  • Toppfart: 376 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • National Museum of the US Air Force Factsheet: Boeing P-26A

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg