Nattjager – en amerikansk Grumman F6F-5N Hellcat med radarinstallasjon under vingen
SDASM Archives.

Nattjager var en type jagerfly utstyrt for å avskjære og angripe fiendtlige luftfartøy om natten. Spesialiserte jagerfly som nattjagere ble gjort overflødige etter hvert som vanlige jagerfly fikk radarteknologi som gjorde det mulig å operere om natten.

Nattjagere var først tatt i bruk under første verdenskrig og var vanlige jagerfly, lette bombefly eller treningsfly utstyrt med lyskastere og egnede våpen, og var blant annet brukt under den tyske nattbombingen av mål i Storbritannia, mot tyske luftskip og bombefly. Under andre verdenskrig ble nattjagere de første kampflyene utstyrt med radar. De tidligste nattjagerne måtte dirigeres mot flyene de skulle avskjære fra radarstasjoner på bakken til de var nær nok til at deres egen radar kunne peile de mot målet, men mot slutten av krigen hadde man nattjagere med radarer kraftige nok til at de selv kunne finne fiendtlige fly og avskjære dem.

Få fly var utviklet som nattjagere i utgangspunktet, de aller fleste var jagerfly og bombefly utstyrt som eller ombygd til nattjagere. Eksempler på flytyper brukt under andre verdenskrig utviklet som nattjagere fra utgangspunktet er den tyske Heinkel He 219 og den amerikanske Northrop P-61 Black Widow. Nattjagere brukt under andre verdenskrig omfatter ellers varianter av Blenheim, Beaufighter, Mosquito, Defiant, Hurricane, Spitfire, Messerschmitt Bf 110, Messerschmitt Me 262, Dornier Do 217 og Junkers Ju 88.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg