Gladiator (jagerfly)

Gloster Gladiator Mk I - eid av Shuttleworth Trust.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gloster Gladiator var et britisk enseters jagerfly (biplan) brukt under andre verdenskrig. Gladiator ble brukt av både norske og britiske styrker under den tyske invasjonen av Norge i 1940.

Historie

Gloster Gladiator.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gladiator fløy første gang 12. september 1934, ble satt i produksjon i 1935, og levert til det britiske flyvåpenet fra begynnelsen av 1937. Det ble brukt i kamp blant annet under invasjonen av Norge i 1940, av både Storbritannia og den norske hærs flyvåpen, under angrepene på Hellas, av Kina mot japanske invasjonsstyrker, av den svenske Flygflottilj 19 under vinterkrigen i Finland, av Finland mot Sovjetunionen, og av allierte styrker i Nord-Afrika. Gladiator ble spesielt forbundet med forsvaret av Malta (egentlig Sea Gladiator) hvor det gav opphav til mange myter.

Norge fikk levert til sammen tolv Gladiator, seks Mk I og seks Mk II, mellom 1938 og 1939. Av disse var bare syv luftdyktige ved det tyske angrepet 9. april 1940. Seks av disse gikk tapt allerede første dagen. De ble skutt i stykker på bakken mens de var nede for å etterfylle drivstoff, men norske Gladiator jagerfly skjøt ned minst fire tyske fly. Det siste ble kassert etter et motorhavari 21. april 1940.

Den britiske 263 skvadron, utstyrt med Gladiatorer, utmerket seg spesielt under kampene i Norge. Fra det frosne Lesjaskogsvatnet og fra Åndalsnes støttet de britiske og norske bakkestyrker i perioden 22. til 26. april, og mistet alle flyene sine. 22. mai var skvadronen tilbake i Norge med nye Gladiatorer, fløy 54 tokt samme dag, og kjempet mot tyske styrker frem til den ble trukket ut 7. juni.

Produksjon

I alt ble 746 fly produsert, 378 Gladiator Mk I, 270 Gladiator Mk II, og 98 Sea Gladiator utrustet for bruk fra hangarskip. I tillegg til å bli brukt av det britiske Royal Air Force og Fleet Air Arm ble flytypen eksportert til Belgia, Egypt, Finland, Hellas, Irak, Irland, Kina, Latvia, Litauen, Norge, Portugal, Sverige og Sør-Afrika.

Spesifikasjoner

En Gladiator Mk II var normalt utstyrt med en Bristol Mercury VIIIA nisylindret stjernemotor med en ytelse på 830 hestekrefter ved 14 500 fot (4420 meter), og flyet var utrustet med fire 7,7-millimeter mitraljøser.

  • Vingespenn: 9,83 meter
  • Lengde: 8,36 meter
  • Bruttovekt: 2206 kilogram
  • Topphastighet: 414 kilometer i timen ved 14 600 fot (4450 meter)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg