Mitsubishi A6M

Artikkelstart

Mitsubishi A6M var et japansk enmotors jagerfly brukt under andre verdenskrig av den japanske marinen. Det er mest kjent under navnet Zero

Faktaboks

Også kjent som

Zero, Reisen

Alliert kodenavn: Zeke

Historie

Mitsubishi A6M
SDASM Archives.

En Mitsubishi A6M2 utstilt ved National Museum of the U.S. Air Force.

.
Lisens: fri

A6M fløy første gang 1. april 1939, ble operativt fra juli 1940 og ble først brukt i kamp i krigen mot Kina.

A6M gjorde et sterkt inntrykk på de allierte i begynnelsen av sin karriere og fikk et rykte som nærmest uovervinnelig. Flyet var svært manøvrerbart, men mye av dets overlegenhet i luften skyldtes også at de japanske pilotene generelt var bedre trent og hadde mer erfaring enn sine motstandere. Over Kina var også mange av flytypene de møtte utdaterte. Men, fra Mitsubishi A6M fikk sin ilddåp 19. august 1940 og frem til angrepet på Pearl Harbor 7. desember 1941 ble ikke ett eneste skutt ned av fiendtlige fly. Bare to fly gikk tapt i kamp i denne perioden, begge skutt ned av luftvernild fra bakken.

Mitsubishi A6M ble forbedret gjennom flere varianter, men etterhvert som de allierte lærte seg bedre taktikker i møte med den japanske flytypen og fikk bedre jagerflytyper selv ble situasjonen snudd. Mot slutten av krigen var A6M selv utdatert, men produksjonen av flytypen fortsatte helt til Japan kapitulerte.

I alt ble omkring 10 500 A6M produsert, de fleste av Nakajima som produserte 6570 A6M.

Spesifikasjoner

Mitsubishi A6M5, som var den mest produserte varianten, var utstyrt med en Nakajima Sakae fjortensylindret stjernemotor med en ytelse på 1130 hestekrefter. Flyet var normalt utrustet med to 7,7-millimeter mitraljøser og to 20-millimeter maskinkanoner, og kunne bære to 60 kilograms bomber, eller en 250 kilogram bombe ved kamikazetokt.

  • Vingespenn: 11,00 meter
  • Lengde: 9,12 meter
  • Bruttovekt: 2733 kilogram
  • Toppfart: 565 km/t ved 19 685 fot (6000 meter)

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg