F-80 Shooting Star er et amerikansk enmotors jetdrevet jagerfly utviklet og produsert av Lockheed Corporation. Det var det første amerikanske jetfly som ble brukt av en operativ enhet.

Shooting Star fløy første gang 8. januar 1944, og de første flyene ble tatt i bruk av den amerikanske hærens flyvåpen (USAAF) fra desember 1945. Før dette var to fly blitt sendt til Italia for evaluering mens den andre verdenskrig fremdeles pågikk, men de rakk ikke å bli brukt i kamp før krigen var over.

F-80 Shooting Star ble brukt av det amerikanske flyvåpenet (USAF) under Koreakrigen, og ble det første jetflyet som skjøt ned et annet jetfly etter at en F-80C skjøt ned en MiG-15 over Korea 8. november 1950 under det som regnes som den første luftkampen med jetfly på begge sider. F-80 var allikevel utdatert allerede ved begynnelsen av Koreakrigen og ble hovedsakelig brukt som jagerbomber mot bakkemål.

Det amerikanske flyvåpenet faset ut de siste F-80 Shooting Star i mars 1961. I alt ble over 1700 F-80 Shooting Star produsert, og det ble eksportert til blant annet Brasil, Chile, Colombia, Ecuador, Peru og Uruguay.

F-80 ble også videreutviklet til treningsflyet T-33, som ble brukt av Luftforsvaret i Norge, og allværsjageren F-94 Starfire.

Varianten F-80A Shooting Star var utstyrt med en General Electric J33 turbojetmotor, se flymotor, med en skyvekraft på 17,8 kN. Det var utrustet med seks 12,7 mm mitraljøser i nesen, og forskjellige typer bomber og raketter kunne bæres på festemaster under vingene

  • Vingespenn: 11,85 m
  • Lengde: 10,52 m
  • Maksimal startvekt: 6350 kg
  • Topphastighet: 898 km/t
  • Swanborough, Gordon & Bowers, Peter M.: United States Military Aircraft since 1909, Putnam Aeronautical Books, London, 1989

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.