Lockheed F-80C Shooting Star
SDASM Archives.

F-80 Shooting Star var et amerikansk enmotors jetdrevet jagerfly utviklet og produsert av Lockheed Corporation. Det var det første amerikanske jetfly som ble brukt av en operativ enhet.

Faktaboks

Også kjent som

P-80 Shooting Star (før 1948)

Historie

F-80C Shooting Star jagerfly fotografert under Koreakrigen
U.S Air Force photo.

En bevart F-80C Shooting Star utstilt ved National Museum of the U.S. Air Force

U.S. Air Force photo.

Shooting Star fløy første gang 8. januar 1944, og de første flyene ble tatt i bruk av den amerikanske hærens flyvåpen (USAAF) fra desember 1945. Før dette var to fly blitt sendt til Italia for evaluering mens andre verdenskrig fremdeles pågikk, men de rakk ikke å bli brukt i kamp før krigen var over.

F-80 Shooting Star ble brukt av det amerikanske flyvåpenet (USAF) under Koreakrigen, og ble det første jetflyet som skjøt ned et annet jetfly etter at en F-80C skjøt ned en MiG-15 over Korea 8. november 1950 under det som regnes som den første luftkampen med jetfly på begge sider. F-80 var allikevel utdatert allerede ved begynnelsen av Koreakrigen og ble hovedsakelig brukt som jagerbomber mot bakkemål.

Det amerikanske flyvåpenet faset ut de siste F-80 Shooting Star i mars 1961. I alt ble over 1700 F-80 Shooting Star produsert, og det ble eksportert til blant annet Brasil, Chile, Colombia, Ecuador, Peru og Uruguay.

F-80 ble også videreutviklet til treningsflyet T-33, som ble brukt av Luftforsvaret i Norge, og allværsjageren F-94 Starfire.

Spesifikasjoner

Varianten F-80A Shooting Star var utstyrt med en General Electric J33 turbojetmotor (se flymotor) med en skyvekraft på 17,8 kilonewton. Flyet var utrustet med seks 12,7-millimeter mitraljøser i nesen, og forskjellige typer bomber og raketter kunne bæres på festemaster under vingene

  • Vingespenn: 11,85 meter
  • Lengde: 10,52 meter
  • Maksimal startvekt: 6350 kilogram
  • Topphastighet: 898 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg