Nieuport 11

Nieuport 11
SDASM Archives.

Nieuport 11, flyvende replika av et fly fra det italienske flyvåpenet

.
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Nieuport 11 var et fransk jagerfly (sesquiplan) som ble brukt under første verdenskrig. Det var Frankrikes første moderne jagerfly, og var brukt av mange av de allierte flyvåpnene.

Faktaboks

Også kjent som
Bébé

Historie

Nieuport 11 ble tatt i bruk ved fronten fra januar 1916. Det var et vanskelig fly å fly, og hadde ikke synkronisert mitraljøse, men en mitraljøse montert på toppen av den øverste vingen i vinkel så den skjøt over propellen. Dette gjorde det vanskelig å sikte, og piloten måtte kompensere flyets vinkel for å treffe. Flyet var svært manøvrerbart og hadde god ytelse, men krevde mye erfaring av piloten for å kunne brukes effektivt. Det tok allikevel tilbake overtaket i luften fra tyskerne, og gjorde de tyske Fokker Eindeckere utdatert.

Nieuport 11 ble fra midten av 1916 delvis erstattet av Nieuport 16, som hadde en større motor, men ellers var nesten identisk med Nieuport 11. Nieuport 11 og Nieuport 16 var begge stort sett tatt ut av bruk ved frontlinjen ved starten av 1917.

Nieuport 11 ble under første verdenskrig også brukt av Storbritannias Royal Naval Air Service, Belgia, Romania, Russland, Serbia, og i store antall av Italia, hvor det også ble produsert på lisens. Nieuport 16 ble, i tillegg til Frankrike, også brukt av Storbritannia, både av Royal Naval Air Service og Royal Flying Corps, og av Russland.

Spesifikasjoner

Nieuport 11 var utstyrt med en nisylindret roterende stjernemotor med en ytelse på 80 hestekrefter, og flyet var utrustet med én mitraljøse, normalt en Hotchkiss eller en Lewis.

  • Vingespenn: 7,52 meter
  • Lengde: 5,50 meter
  • Lastet startvekt: 480 kilogram
  • Toppfart: 162 kilometer i timen ved 6562 fot (2000 meter)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg