Hurricane

Hurricane. Det britiske jagerflyet Hurricane spilte sammen med Spitfire en avgjørende rolle i Slaget om Storbritannia i 1940. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Hurricane XII (canadisk variant av Hurricane Mk IIC).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hawker Hurricane var et propelldrevet britisk jagerfly som ble brukt under andre verdenskrig.

Faktaboks

Uttale
hˈʌrikein

Historie

Hurricane ble utviklet av Hawker Aviation under ledelse av Sidney Camm, og spilte sammen med Spitfire en avgjørende rolle i Slaget om Storbritannia august–september 1940. Det var en videreutvikling av biplanet Hawker Fury, og fløy første gang 6. november 1935. Hurricane ble tatt i bruk av Royal Air Force i desember 1937, og senere levert til Belgia, Canada, Egypt, Finland, India, Iran, Irland, Jugoslavia, Polen, Portugal, Romania, Sovjetunionen og Sør-Afrika. Flere versjoner ble også levert til Royal Navy som Sea Hurricane. De aller fleste flyene hadde Rolls-Royce Merlin V-motorer. I alt ble omkring 14 760 Hurricane bygd i Storbritannia og i Canada frem til 1945.

Spesifikasjoner

Varianten Hurricane IIC var utstyrt med en Rolls-Royce Merlin XX tolvsylindret V-motor med en ytelse på 1260 hestekrefter. Fast bevæpning var fire 20-millimeter maskinkanoner, men det kunne også medføres åtte raketter eller to bomber (hver på enten 114 kilogram eller 227 kilogram) under vingene.

  • Vingespenn: 12,19 meter
  • Lengde: 9,81 meter
  • Største startvekt: 3422 kilogram
  • Topphastighet: 528 kilometer i timen ved 20 000 fot (6096 meter)
  • Rekkevidde: 740 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg