Cannabis sativa

Cannabis sativa, hamp. Foto fra: Kristrup, Randers, Danmark

Humulus lupulus

Humulus lupulus, humle. Foto fra: Gedesby, Danmark

Hampefamilien er en ganske liten familie av tofrøbladete planter som er nær i slekt med neslefamilien og morbærfamilien. Det finnes både urter, klatreplanter og trær i familien, men i Norge finnes kun humle som viltvoksende og den gamle kulurplanta hamp.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Cannabaceae

Beskrivelse

Etter en utvidelse av familien som følge av genetiske undersøkelser er det få egenskaper som deles av artene i familien. Den tidligere hampefamilien besto kun av de to slektene hamp og humle som er urter med håndnervete blader som enten er hele eller koblete. Disse artene har også det til felles at plantene er særbu, blomstene er reduserte og vindpollinerte og fruktene er nøttefrukter.

De nylig inkluderte artene, som tidligere ble ført til almefamilien, er i de fleste tilfellene trær eller busker i varmere tempererte områder. Disse plantene er tokjønnete eller enkjønnete blomster med fire til åtte blomsterblader og like mange pollenbærere.

Utbredelse

Samla finnes artene i familien i nesten hele verden, men den er lite representert i ørkenstrøk og andre svært tørre områder.

Systematikk

Hampefamilien i sin moderne definisjon består av om lag 100 arter i ni slekter. Den desidert mest artsrike slekta er Celtis med cirka 60 arter. Den tidligere, snevrere hampefamilien hadde kun fire arter; humle pluss tre arter i hampeslekta.

Hampefamilien plasseres sammen med blant annet neslefamilien og morbærfamilien i roseordenen blant de tofrøbladete blomsterplantene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hampefamilien
Cannabaceae
Artsdatabanken-ID
103195
GBIF-ID
2384

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg