gjetertaske

Gjetertaske, ettårig art i korsblomstfamilien. 5–40 cm høy med grovt tannete blad og hvite blomster i lang klase. Skulpen er trekantet og inneholder 10–12 frø. Gjetertaske er meget formrik; det finnes en lang rekke konstante varieteter eller underarter, derav noen med meget begrenset utbredelsesområde. Opprinnelig hørte planten til middelhavslandene, men derfra har den spredt seg over store deler av Jorden, i Norge er den vanlig helt nord til Finnmark. Gjetertaske er en eldgammel legeplante som lenge har vært kjent for sin blodstillende virkning. Den er også spiselig, særlig bladene i ung alder.

Faktaboks

Også kjent som
Capsella bursa-pastoris

Som ugress regnes gjetertasken for vinterettårig. På samme måte som de fleste andre arter i gruppen har den et stort potensial som konkurrent til kulturplantene, særlig i åpne kulturer, f.eks. grønnsaker. Dessuten er den smittebærer for klumprot. Gjetertaske er relativt enkel å bekjempe med luking og radrensing. Den er også lett å ta med kjemiske ugressmidler i de fleste større kulturene, men kan være vanskelig i korsblomstrede vekster.

Kommentarer (2)

skrev Rune meier

I romanen The Mao Case av Qiu Xiaolong får detektiv Yu servert "sheperd purse blossom mixed with tofu."Er blomster/skudd på den norske utgaven også spiselig?

skrev Haldor Fykse

Ja, planten er spiselig. Takk for hintet, det nå tatt med i artikkelen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg