Capsella bursa-pastoris

Capsella bursa-pastoris, gjetertaske. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Gjetertaske er en ettårig art i korsblomstfamilien. Den blir 5–40 centimeter høy, med grovt tannete blad og hvite blomster i en lang, endestilt klase. Skulpen er trekantet og inneholder 10–12 frø.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Capsella bursa-pastoris
Beskrevet av
(L.) Medik.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Navnet har den fått etter formen på skulpen, og den heter det samme på mange europeiske språk, inkludert latin (bursa betyr veske, pastoris av latin pastor som betyr hyrde eller gjeter). Planten har blitt brukt både som mat og som medisinplante. I dag kan den også opptre som ugress blant kulturplanter. Gjetertaske er i kategori livskraftig (LC) i Artsdatabankens rødliste (2021).

Bruk

Historisk anvendelse

Capsella bursa-pastoris

Skulpen hos gjetertaske. Capsella bursa-pastoris, gjetertaske. Foto fra: Vrangeskov, Danmark

Gjetertaske er en eldgammel legeplante som lenge har vært kjent for sin blodstillende virkning. Den er også spiselig, særlig bladene i ung alder. Imidlertid er den lite anvendt i Norge, og den er knapt nevnt i botaniker Ove Arbo Høegs kjente verk «Planter og tradisjon».

Ugress

Som ugress regnes gjetertasken for vinterettårig. På samme måte som de fleste andre arter i gruppen har den et stort potensial som konkurrent til kulturplantene, særlig i åpne kulturer, for eksempel grønnsaksåkre. Dessuten er den smittebærer for klumprot. Gjetertaske er relativt enkel å bekjempe med luking og radrensing. Den er også lett å ta med kjemiske ugressmidler i de fleste større kulturene, men kan være vanskelig i korsblomstrede vekster.

Utbredelse og varieteter

Gjetertaske er svært variert i form; det finnes en lang rekke konstante varieteter eller underarter, noen med svært begrenset utbredelsesområde. Opprinnelig hørte planten til Middelhavslandene og Lilleasia, men derfra har den spredt seg over store deler av Jorda, dels på grunn av dens brede økologiske nisje, dels på grunn av at mennesker har spredt den. I Norge er den vanlig helt nord til Finnmark.

Evolusjon

Gjetertaske er et klassisk eksempel på en allopolyploid artsdannelse og heterose (hybrid vigør). Den oppsto som en tetraploid krysning mellom to nærstående diploide arter, Capsella grandiflora (vokser i Hellas og Albania) og Capsella orientalis (Øst-Europa og Lilleasia) for et par hundre tusen år siden. Til tross for at foreldreartene har en begrensa geografisk og økologisk utbredelse, har gjetertaska spredt seg over hele verden.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Latinsk navn
Domene Eukaryoter Eukarya
Rike Planteriket Plantae
Klade Dekkfrøete planter Angiospermae
Klade Ekte tofrøbladete planter Eudicotidae
Klade Rosidene Rosidae
Orden Korsblomstordenen Brassicales
Familie Korsblomstfamilien Brassicaceae
Slekt Gjetertaskeslekta Capsella

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

gjetertaske
Capsella bursa-pastoris
Tidligere vitenskapelig navn
Bursa pastoris Hill, Thlaspi bursa-pastoris L., Capsella heegeri Solms-Laub.
Artsdatabanken-ID
101142
GBIF-ID
5375388

Kommentarer (2)

skrev Rune meier

I romanen The Mao Case av Qiu Xiaolong får detektiv Yu servert "sheperd purse blossom mixed with tofu."Er blomster/skudd på den norske utgaven også spiselig?

skrev Haldor Fykse

Ja, planten er spiselig. Takk for hintet, det nå tatt med i artikkelen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg