klumprot

Klumprot på kålrot.
klumprot
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Klumprot er en sykdom på korsblomstrede vekster forårsaket av klumprotsoppen Plasmodiophora brassicae, en mikroskopisk slimsoppliknende organisme. Angrepne planter får svulstaktige utvekster av varierende størrelse på røttene. Utvekstene angripes lett av bløtråteorganismer og går etter hvert i oppløsning. Plantene får gule blad og visner som følge av dårlig væsketransport opp fra de ødelagte røttene. Soppen kan angripe de fleste dyrkede og viltvoksende arter i korsblomstfamilien. De økonomiske tap kan bli betydelige. Skaden blir størst på sur, dårlig drenert jord, og i et kjølig og fuktig klima.

Klumprotsoppen kan oveleve minst 6–8 år som hvilesporer i jorden. Dyrkes det mottagelige planter i jord med hvilesporer, kan disse spire dersom temperaturen er over 10 °C og surhetsgraden, pH, er lavere enn 7,5–8. Ved spiringen frigjøres svermesporer som kan svømme i jordvannet ved hjelp av svingtråder, og infisere rothår på planterøttene. Soppen stimulerer roten til å danne mange store celler, og dette gir seg etter hvert utslag i karakteristiske svulster på røttene. I svulstene utvikles soppens hvilesporer, som kommer ut i jorden når røttene råtner. Det finnes mange raser av klumprotsoppen.

Bekjempelse

Ifølge plantesykdomsloven er det forbudt å selge til videre dyrking kålvekster som er alet opp i klumprotsmittet jord. Det er nødvendig med et vekstskifte på 6–8 år uten korsblomstrede vekster for å hindre oppformering av soppen. Kalking for å heve pH i jorden slik at hvilesporene ikke spirer, blir mye brukt ved intensiv kåldyrking. Soppmidler har liten effekt. Kjemisk jorddesinfeksjon har hatt god virkning i utlandet, men er ikke tillatt i Norge. Jord i såbed kan dampes med godt resultat. Det er forskjeller i mottagelighet hos ulike grønnsaksorter. Kålrotsorten «Gry» er relativt resistent. Resistensforedlig er vanskelig blant annet på grunn av de mange rasene som finnes av soppen. Gjødsel fra husdyr som er fôret med kålvekster angrepet av klumprot, må ikke brukes på jord som det skal dyrkes kålvekster på fordi hvileporene overlever veien gjennom dyrenes fordøyelsesapparat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Klumprot i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg