riboflavin

Riboflavin, vitamin B2, et B-vitamin med kjemisk struktur 6,7-dimetyl-9(1-D-ribityl)-isoalloxazin.

Faktaboks

Uttale
riboflavˈin

Finnes i to biologisk aktive former (koenzymer) der riboflavin tjener som funksjonell gruppe for en del viktige oksidasjonsenzymer (flavinenzymer). 1) Flavinmononukleotid eller riboflavinfosfat, og 2) flavinadenin-dinukleotid som består av riboflavinfosfat og adenosinmonofosfat.

Matfarge, se fargestoffer, Fargestoffer i mat.

Statens ernæringsråd anbefaler en daglig tilførsel på 1,2 mg for kvinner og 1,6 mg for menn. Symptomene på riboflavinmangel er ganske svake og viser seg først og fremst på huden med f.eks. sprekker ved nesevingene og i munnvikene. Sopp, lever, kjøtt og fisk, ost og melk er særlig gode kilder for riboflavin i kosten, og det er ingen fare for å få for lite riboflavin på vanlig norsk kosthold.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg