E 101 riboflavin som fargestoff
Riboflavin (E 101, vitamin B2) er også et gult fargestoff som brukes i blant annet godteri og kakepynt.
E 101 riboflavin som fargestoff
Lisens: CC BY SA 3.0

Riboflavin er et vannløselig vitamin i gruppen av B-vitaminer. Riboflavin brukes også som gult fargestoff i flere matprodukter, for eksempel tørket potetmos, og som tilsetningsstoff merkes det med E-nummeret koden E 101.

Faktaboks

Også kjent som
vitamin B2, E 101, beflavin, flavaxin, 6,7-dimetyl-9(1-D-ribityl)-isoalloxazin
Uttale
riboflavˈin

Noen viktige kilder for riboflavin i norsk kosthold er melk, ost, fisk, kjøtt og innmat.

Inntak

Anbefalt daglig inntak av riboflavin er 1,3 mg for kvinner og 1,6 mg for menn. Mangel på riboflavin (ariboflavinose) kan forekomme som ledd i en generell B-vitaminmangel. Mangelsymptomene viser seg først og fremst på huden, med for eksempel sprekker ved nesevingene og i munnvikene.

Sopp, lever, kjøtt og fisk, ost og melk er særlig gode kilder for riboflavin i kosten, og det er ingen fare for å få for lite riboflavin på vanlig norsk kosthold.

Koenzymer

Riboflavin finnes i to biologisk aktive former (koenzymer) der riboflavin tjener som funksjonell gruppe for en del viktige oksidasjonsenzymer (flavinenzymer):

  • Flavinmononukleotid eller riboflavinfosfat
  • Flavinadenin-dinukleotid som består av riboflavinfosfat og adenosinmonofosfat (AMP)

Riboflavin inngår i to koenzymer, FAD (flavinadenindinukleotid) og FMN (flavinmononukleotid). Disse koenzymene deltar i en rekke reaksjoner i kroppen, blant annet ved omsetning av de energigivende næringsstoffene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg