E 101 riboflavin som fargestoff
Riboflavin (E 101, vitamin B2) er et gult fargestoff som brukes i blant annet godteri og kakepynt.
E 101 riboflavin som fargestoff
Lisens: CC BY SA 3.0

Riboflavin er det samme som vitamin B 2, men det gule fargestoffet omtales som riboflaviner, med kodenummer E 101, når det brukes som tilsetningsstoff i matvarer.

Faktaboks

Norsk navn
riboflavin
Engelsk navn
riboflavin
Også kjent som

beflavin, flavaksin, laktoflavin, vitamin B2, vitamin G (forelda navn)

Uttale

riboflav'in

Kjemisk formel
C17H20N4O6
Stoffklasse
vitaminer, heteroaromatiske forbindelser, imider, alkoholer
E-nummer
E 101
Smeltepunkt
dekomponerer ved 278-282 °C
Tilstand
fast stoff

Riboflaviner i mat

Det er ingen mengdebegrensning i bruken av riboflaviner i en rekke matvarer, men bare små mengder trengs. Riboflavin er lovlig fargestoff i blant annet tørka og hermetisert frukt og grønnsaker, enkelte kjøtt- og fiskeprodukter og tørka potetmos.

Mattrygghet

Riboflaviner virker som vitamin B2 i kroppen og er et livsnødvendig stoff, men vitaminet finnes i store nok mengder i vanlige matvarer til at mengden som brukes som tilsetningsstoff ikke har noen betydning helsemessig sett. Siden riboflavin er et vannløselig vitamin, skiller kroppen ut overskuddet hvis den får mer enn den trenger.

Kjemiske egenskaper

Riboflavin er et gult pulver som kan danne nåleforma krystaller. Pulveret er løselig både i vann og alkohol, men bare i små mengder. Oppløst riboflavin har en grønn fluorescens.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Systematisk navn
3,10-dihydro-7,8-dimetyl-10-[(2S,3S,4R)-2,3,4,5-tetrahydroksypentyl]benzo-[g]pteridin-2,4-dion; 7,8-dimetyl-10-(1'-D-ribityl)isoalloksazin
CAS-nummer
83-88-5
PubChem-CID
493570

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg